No właśnie dokładnie poczytałem, a Ty niestety nie:)
Printable View
pytasz czego masz sie spodziewac NIVO czy monroe, skoro pisze ze jest nivo to nie monroe, albo juz nie wiem o co ci chodzi. NIVOMAT to patent firmy SACHS.
ok, zobaczyłem 156 TI i muszę powiedzieć że nie porywa mnie.... masa kasy za prawie taką samą alfę jaką sam posiadam. jedyna różnica to fotele i kierownica:p ja mam seryjną skórę, tarcze też mam wszystkie 4 nacinane i nawiercane, a w klocki ceramiczne w tej belli jakoś nie wierze:) różnica taka, że za swoją dałem o 10k mniej:) nie wydaje mi się żeby ta bella była aż tak godna uwagi. Fakt że ma 2,4 ale przecież to nic nadzwyczajnego:)
Chodzi o to że kolega twardy wcześniej zasugerował że i tak nie ma pewności czy mimo iż auto wyposażeniu miało fabrycznie NIVO to ktoś nie zrobił jakiejś rzeźby wsadzając inne zawieszenie, nie koniecznie odpowiednie. Że w tym aucie jest NIVO (wg. opisu) wiem doskonale.
Za spostrzeżenia na temat auta z linku dziękuję.
kurcze, odnoszę wrażenie że albo my Cię nie rozumiemy, albo Ty nie wiesz co chcesz wiedzieć:) zadajesz pytanie czy bella nie jest godna uwagi, to ja odpowiedziałem. Co do nivomatów też już Ci odpowiedzieli. W skrócie wygląda to tak: kupisz kombi, na pewno będą nivomaty o ile nikt wcześniej ich nie zmienił, kupisz sedana to ich nie będzie, i tyle w temacie.
Kolego liked wypowiedziałeś się na temat auta (kolega kinol156 też) - ja szczerze podziękowałem.
Co chcę wiedzieć ?? To, o co zapytałem w pierwszym poście czy 2.4JTD SW TI ma zawsze NIVO - dostałem odpowiedź, ze najprawdopodobniej tak (kolega twardy).
Pytam o konkretny model, bo taki chciałbym zakupić (jak się uda). Pytam także, bo w wielu innych markach oferowne jest samopoziomujące zawieszenie i jest ono praktycznie zawsze opcją.
Teraz okazuje się że wg. Twojej wiedzy wszystkie SW mają NIVO. Skoro tak jest to wystarczyło napisać wcześniej - każda SW(czy jak kto woli kombi) na NIVO, a ja byłbym w 100% uświadomiony.
no to jesteśmy w domu;) ale z tego co wiem, to nie licząc citroena z jego hydrauliką, to zawsze tak będzie że jeśli występuje zawieszenie typu nivo to dotyczy to nadwozia typu kombi lub też niektórych dostawczaków:) z racji tego że generalnie służą do tego żeby przewozić w nich cięższe (większe) rzeczy.
niestety tak nie jest! Nivo bylo dodatkowo platna opcja: albo auto wyjezdzalo juz w nie wyposazone z fabryki albo mogli ci zwykla belle za doplata doposazyc, dlatego nawet po numerze VIN w EPER tego nie sprawdzisz! Ale poszukaj tematow na forum sa 2 albo 3 numery ident. dla nivo, sa one tez grubsze i inaczej zbudowane, jak jestes dobrze wygimnastykowany to dasz rade przy zakupie na tyle wsunac sie pod auto ze odczytasz dane z naklejki na amorze bez potrzeby podnoszenia auta;)
jako ciekawostka: jak dowiedzialem sie ze mam nivo po przeczytaniu tematu na forum, pojechalem sprawdzic sprawnosc na szarpaki do ASO fiat/alfa, mowie ze mam nivo, to wielkie oczy zrobili i pytaja gdzie w aucie jest sterowanie tym samopoziomowaniem;)
A do czego służy to zawieszenie i czym się różni od normalnego??
Służy do tego, żebyś w drodze na wakacje nie wyglądał tak:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/04/19.jpg
:D:D:D
A tu masz bardziej technicznie:
http://www.youtube.com/watch?v=iJICKuHSAeo