-
Komputer liczy spalanie zliczając czasy wtrysków, wydaje mi się ze zbyt duże zaniżanie spalania może swiadczyć o tym ze wtryski leją wiecej niż powinny i komp. myśli ze spalił mniej a paliwa leci więcej, tak kiedyś słyszalem ale nie wiem ile w tym prawdy.
-
to fakt że nie ma co liczyć na kompa, chociaż w moim przypadku spalanie potwierdza się z tym co zostaje w baku, ale zawsze to tylko komputer lekko się myli :P
-
W ICS-ie można wejść w parametry wskazań i je przestawić tak, że wskazania spalania będą zafałszowane. Wynika to z tego, że komputer faktycznie liczy impulsy (tak w uproszczeniu) wtrysku a ICS wg ustawionego przelicznika (ilośc paliwa na wtrysk) zamienia je na wskazania zużycia. Nie pamiętam jak się wchodziło w te funkcje ale na forum nie raz i nie dwa było o tym wspominane. Może przed sprzedażą auta poprzedni właściciel celowo tam "pogrzebał" żeby auto było atrakcyjniejsze?
-
chodzi Ci o kombinacje klawiszy Klima+Dark i wchodzisz w menu serwisowe, lecz niestety nie we wszystkich ICS ta kombinacja działa, u mnie akurat nie działa, wyświetla tylko wersje softu, nr seryjny itp ICS'a
-
Pisane było o tym już na forum, że ukryte menu serwisowe dostępne było bodajże do 2000r. Potem zostało to zablokowane przez producenta w nowszych softach ics'a.
-
niedawno rozmawiałem w wątku http://www.forum.alfaholicy.org/166/...zakupem-4.html z kolegą sek300 który ma AR 166 FL '05 i u niego kombinacja działa, chyba że ma przełożony ICS.
-
@Dawid_Zielu czytałem podany przez Ciebie temat i wiem o przypadku kolegi @Sek300. Sam miałem mu zadać pytanie czy czasem nie ma przełożonego ICS'a, bo na wklejonych przez niego zdjęciach kompletnie nic nie widać.
-
Potwierdzam u mnie działa ics jest oryginalny ale miał dorabiane w serwisie karty kodowe i być może serwis odblokował ics
-
faktycznie.. ja miałem styczność z silnikiem 2.4 jtd w lancii librze..
i jest tak ze jeśli błędy spalania na ics a dystrybutorem są powyżej 3 litrów może być to związane z lejącymi wtryskam temat znam z autopsji
trzeba by uzbierać troche kasy bo regeneracja wtrysków trochę kosztuje..
lecz auto wtedy pokazuje spalanie większe...
po regeneracji wtrysków granica błędu spalania ics&cpn wynosiła do 0.5 litra
ale jaka może być przyczyna zaniżania spalania.. tego niestety nie wiem
zrestartuj kompa i zobacz spalanie jeszcze raz..
a pro po tajnych przycisków o podwójnych czy nawet potrójnych funkcjach jest gdzieś jakiś post na forum?
-
moja AR 156 2,4 175koni zaczęła strasznie dużo palić, nawet przy delikatniej jezdzie .Komputer na średnim spalaniu pokazuje 5,9- 6,6 l l/100km a w rzeczywistosci jest to około 9-10 litrów moja jazda po mieście to max to 2000 o brotów podobnie w trasie . ma ktoś jakies pomysły ,ile wam palą wasze AR ????