-
1 załącznik(i)
No i problem rozwiązany. Poniżej wstawiłem mój schemat odpowietrzenia w tych silnikach, po prostu nie wiedziałem że podłączenie tych przewodów będzie miało taki skutek, Chcę tylko dodać że po swapie do silnika 3.0 z alfy 166 zamontowany jest separator oleju od 156 które różnią się tylko kierunkiem jednego kanału. Ogólnie wymiana separatora oraz pokryw obu głowic załatwiło by sprawę na ideał ale puki co połączyłem to wężami jak uważałem i dymek zniknął:) Wcześniej miałem zaślepiony powrót odmy od separatora oleju dlatego czasami zasysało odmę oleju z górnej glowicy no i potem olej pięknie się spalał powodując tumany dymu które na mieście powodowały masakrę:)
Załącznik 24703
-
W tych schemacikach są drobne nieścisłości, tam gdzie idzie rurka od separatora do kolektora kierunek oparów jest odwrotny i w silniku 2.5 z pierwszej głowicy strzałka odwrotnie bo to nie jest powrót tylko odpowietrzenie do separatora
-
nie rozumiem, jeśli możesz to skopiuj sobie ten mój "schemat" i przerób go w paint-cie po czym wrzuć z powrotem to szybciej załapie.
-
1 załącznik(i)
-
Aha, dzięki. Nie zastanawiałem się nad kierunkiem ale teraz ma to ręce i nogi. A powiedz dlaczego są te różnice? które rozwiązanie jest lepsze bo przeciez głowice i tak są połączone przez blok.
W każdym bądź razie już wiem że z odpowietrzeniem nie ma żartów:)
-
Połaczenie przez blok musi być poprzez kanał spływowy oleju(nie mylić z kanałami ciśnieniowymi) a nie każda głowica ma taki kanał i dlatego ma osobne odpowietrzenie. Każde rozwiązanie odpowietrzenia jest dobre pod warunkiem że jest drożne
-
kanał spustowy oleju musi być chyba w każdej głowicy bo jak inaczej olej miałby wrócić z powrotem do bloku.
-
No tak tak, żle napisałem
-
Marcin i Grzesiek z LKAR swapowali 3,0 do 156 . Pracuje w Straży z Marcinem i wiem że ma pojęcie o Alfach i zna się na rzeczy . Skontaktuj się z którymś z nich .
-
puki co nie ma takiej potrzeby.