-
Dzisiaj zdemontowałem termostat i dalej to samo czyli twarde węże . Gdy zdemontowałem obudowe termostatu i zalałem tam wody odpaliłem silnik i ewidentnie widać że pompa pracuje gdyż płyn sie przemieszcza tzn.ubywa czyli pompa pracuje a węże twarde i górny bardzo gorący a dolny letni . Widać tak jak by nie było obiegu tylko woda gotowała się w silniku.
-
Wywala płyn ze zbiorniczka?
-
Witam. JAk mam odkręcony korek to przy 90 stopniach wyrzuca na zewnątrz. Przy zakreconym węże stają sie twarde a chłodnica jest zimna.
-
Witam,
moim zdaniem to typowy objaw uszkodzenia pompy obiegowej (zerwany wirnik, częsty przypadek przy wirnikach z tworzywa).
Po uruchomieniu silnika z tego wężyka przelewu do zbiornika wyrównawczego musi lecieć strumień płynu.
Druga sprawa to przytkana chłodnica, dać do płukania lub wymienić na nową.
Innej opcji w tym układzie nie ma.
-
przerabiałem podobny problem wskaznik pokazuje 120* po wyłączeniu na chwile zapłonu i ponownym włączeniu jest juz 90* wyjałem termostat ,sprawdziłem pompe i to samo.sprawdzilem temp.płynu miernikiem okazało sie ze wskaznik oszukuje -przyczyna była słaba masa na silniku.
U ciebie kolego moze byc zatkany obieg (chłodnica) lub uszk.uszczelka pod głowica