Witam.Odświeże temat.Miałem ten sam problem.Wymieniłem ten czujnik.Kontrolka zgasła i był spokój.Pojeżdziłem z miesiąc,zrobiłem z 800 km i błąd powrócił.Co z tym zrobić?
Printable View
Witam.Odświeże temat.Miałem ten sam problem.Wymieniłem ten czujnik.Kontrolka zgasła i był spokój.Pojeżdziłem z miesiąc,zrobiłem z 800 km i błąd powrócił.Co z tym zrobić?
Zrobiłem 5000 km (od wymiany) czujnik do wymiany
Mi dzisiaj zgasł.Ciekawe na jak długo?Zastanawiam sie czy nie zaczyna odzywać sie w sposób negatywny oczywiście -filtr cząstek stałych?A jesteś pewien,że to ten czujnik Ci padł? Podobno rzadko sie to zdarza.
Witam!
mialem podobny problem jakis czas temu. wymiana czujnika pomogla na chwile bo pozniej swoj pojawil sie problem, ktory powracal z uporem. na szczescie trafilem na dosc ogarniete ASO fiat i goscia ktory naprawde sie na tym znal. jak sie okazalo byla minimalna nieszczelnosc w ukladzie wydechowym w okolicach kolektora, tam jest taki oring gumowy w plastiku wyprowadzenie do jakiegos czujnika. wystarczylo wymienic oring za 50gr i po sprawie. nieszczelnosc ukladu wydechowego moze dawac takie same objawy jak padniety czujnik, sprawdz dobrze
Dzieki za podpowiedz.
Ja mam ten sam błąd, na razie skasowałem FESem ale na bank pojawi się na dniach znowu.
Pytanie wymieniać od razu czujnik czy rzeczywiście sprawdzić gdzieś na kanale szczelność układu ?
Szczelność układu to podstawa bo jeżeli układ będzie nie szczelny to nie będzie ciśnienia zwrotnego które mierzy właśnie ten czujnik a sterownik silnika pokaże bląd czujnika różnicy ciśnień aha należy także sprawdzić szczelność przewodu który idzie od czujnika do wydechu.Pozdrawiam
Herman, a Ty dokładnie gdzie miałeś tą nieszczelność, czy ten czujnik umiejscowiony jest tak jak na fotce w temacie czy w innym miejscu ?
Czujnik masz umieszczony przy grodzi, od tyłu silnika. Idzie od niego gumowy wężyk do DPF-a. Trzeba sprawdzić szczelność tego wężyka (szczególnie w okolicy DPF-u). Jeżeli wężyk jest w porządku - czujnik do wymiany. Czasem niestety zdarza się bez żadnej konkretnej przyczyny padnięcie tego ustrojstwa.
Rozwiązanie drugie - olać wymianę czujnika, wybić DPF i mieć przy okazji spalanie 1 litr / 100 niższe.
Właśnie, jeżeli rzeczywiście okaże się, że to nie ężyk, a ten czujnik będę pewnie optował za Twoim drugim rozwiązaniem ale intryguje mnie jedno, czy po wycięciu DPFu autko nie będzie miało inklinacji do kopcenia ?