-
janio:
Posluchaj jak pracuje mu silnik - link w pierwszym poscie.
Zazwyczaj jak wchodze do samochodu i przekrecam kluczyk to wlacza sie muza wiec moze nie slysze.
I jeszcze jeden to chyba bylo w garazu zaraz po odpaleniu silnika:
http://www.youtube.com/watch?v=_JHeev-SaBo
-
Nie zwróciłem wcześniej uwagi na link, słuchając nie mam wątpliwosci - to jest wariator. Przy okazji dobra rada, warto czasami, miast muzy posłuchać tego, co ma Ci do powiedzenia samochód, baz względu na jego markę ;)
-
Dzieki.
Moze i warto ale jakos tak sie przyzwyczailem, ze slucham dosc glosno muzyki w samochodzie w domu nie moge.
-
Odgrzeje tego kotleta odrobine a mozecie mi powiedziec czy wariator ma objawy z drugiej strony tj przy wydechu ? bo dzwiek silnika juz mam taki sam a przy wydechu spaliny leca nie ciagiem tylko jest wyraznie cos w stylyu "puf-puf-puf".
I drugie pytanie czy wariator ma jakies objawy przy odpalaniu tj nie dam gazu to zgasnie ?
orientujecie sie ile mechanik zawoła za taki wariator ?
czytalem rozne tematy i tutaj sie nasuwa pytanie czy u mnie wariator mogl wytrzymac 2 wymiany rozrzadu bo wczesniej nie wiem czy byl zmieniany a teraz jest na liczniku 220k km
-
1i 2 obstawiał bym cos z układem elektrycznym swiecec itd, a 3 to jest to mozliwe, jesli było dbane o silnik olje dobry lany i czesto zmieniany to jak najbradziej, co druga zmiana to jego maximum...
-
Witaj.
O warsztatach w Szczecinie możesz trochę poczytać tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/zach...warsztaty.html
Ja swojego wariata robiłem na Chmielewskiego i juz tam nie wrócę, niby nic nie skopali ale jakos nie wzbudzają mojego zaufania i nie przepoadaja za klientami co zostawiaja mniej niż półtora tysiąca przy jednej wizycie :( (odczucia czysto subiektywne)
Obecnie naprawy robię tu:
- Furini Team - kolega Pikero i Ska - fajne chłopaki i uczciwe!
- AKE Gumulak - niezły fachura, zna się na mechanice, kiedyś robił wyłacznie grupę Fiata, ja polecam.
Wracając do wariatora to sprawdż czy dźwięk zmienia się w czasie, dźwięk powinien być najgłośniejszy zaraz po odpaleniu a po naolejeniu trochę przycichnąć. Jeśli tak jest to prawie na pewno wariat.
P.S. Ja wymieniałem, nie skusuiłem sie na zamiennik, ale następnym razem sie zastanowię.