U mnie dzisiaj to samo wyskoczyło... Jutro jadę podpiąć kompa i jak będę wiedział gdzie jest problem to dam znać. Póki co z młotkiem do belli nie podchodzę :D
U mnie dzisiaj to samo wyskoczyło... Jutro jadę podpiąć kompa i jak będę wiedział gdzie jest problem to dam znać. Póki co z młotkiem do belli nie podchodzę :D
Ja wczoraj mialem ten sam problem słuchałem muzy ze 3h przy woskowaniu noi pierwsza diagnoza słaby aku zapaliła bez problemu pojezdziłem chwile podpiołem kompa zero błędów. Zgasiłem zapaliłem jeszcze raz i problem minął z hill holderem choć nie dokońca z VDC bo po wymianie opon wywala mi go cały czas musze czujnikowi najpierw sie przyjzec
Miałem problem z VDC/HH od ponad roku, co pewien czas wywalało komunikaty jak Wam. Wreszcie podpiąłem pod kompa i wyskoczyły dwa błędy: czujnik pedału hamulca i pompy ABS. Po wymianie czujnika pedału problem pojawiał się nieco rzadziej, więc zastosowałem metodę kolegi lukasz159 „na młotek” – obstukałem pompę solidnie małym młoteczkiem i od dobrego tygodnia błędów nie ma :D Oby na zawsze...
pytanie: w spiderze wymieniłem kompletną pompe ABS z centralką (z powodu pojawiającego się sporadycznie błędu VDC/Hill Holdera) i po założeniu nowej pompy błąd sie świeci i nie da się go skasować.
Czy trzeba coś programować? Czy to oznaka że pompa podmieniona / centralka jest niesprawna ? Jakieś sugestie co można zrobić prócz wspomnianego młotka :) Dzięki za info.
Jaki kod błędu? U mnie po kodzie błędu doszedłem do tego że niezbędna jest wymiana (wadliwa pierwsza seria pomp).
nie pisal ktos kiedys, ze przyczyna moze byc tez czujnik na pedale hamulca/sprzegla?Mi ostatnio wali tym bledem dosc czesto ale po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wraca wszystko do normy. Mam zamiar wymienic czujnik tylko jeszcze nie wiem ktory. Pytanie-po podpieciu pod kompa da sie to zdiagnozowac ktory czujnik nawala o ile to czujnik, a mam nadzieje, ze to on bo koszt niewielki-jakies 35-50 zl?
U mnie jest "wadliwa: centralka, która może dawać błędy VDC przy kilkukrotnym, następującym zaraz po sobie, ostrym, hamowaniu. Problem ten wyszedł u mnie przy okazji częstego wyłączania się ABS/VDC, którego przyczyną była walnięta piasta i łożysko koła. Po wymianie jak dotąd (było to ok.1,5 roku temu) nie miałem problemów z ABS/VDC. Może nie zawsze przyczyną jest centralka i pompa ABS? Pzdr.
Oczywiście, że nie zawsze to pompa i bez kodów błędów to można wróżyć z fusów. U mnie był błąd czujnika ciśnienia, ale to czujnik zintegrowany z pompą i procedura serwisowa mówiła o gwarancyjnej wymianie pompy na nową, pozbawioną błędu konstrukcyjnego.