Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Czy któś wymieniał pompe/centralke ABS VDC - problem z Hil Holder jak dobrać używke?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB MA 170KM

Question Czy któś wymieniał pompe/centralke ABS VDC - problem z Hil Holder jak dobrać używke?

Witam
    Od paru Tygodni pomykam Alfą 159 Sportwagon 1,9 JTDm 16V. Autko sprawia mi od początku delikatny problem który jak zauważyłem nie jest obcy na tym forum t.j.:komunikat VDC oraz HILL HOLDER unavailable. I teraz pytanie jak do tego się zabrać ??? Wiem już że na 99% jest winna pompa/centralka (po wizycie w ASO Fiata) w której znajduje się czujnik ciśnienia w układzie ABS.
    Teraz pytanie czy ktoś z forumowiczów dokonywał wymiany pompy ABS czy robiliście to kupując nową czy używaną. Jeśli używaną to jak dobieraliście pompę do swoich Alf?? Jakie ponieśliście koszty z tą operacją związane???
    Z góry dziękuję za wpisy.
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Wymieniałem oczywiście sam moduł sterujący (używany) bo szkoda rozszczelniać cała instalację hamulcową dojście nie najlepsze ale da radę (piszę o modelu pompy przed zmianą tj do 2007r)
    Znalazłem taki sam numer strownika
    (Mam w rezerwie pompę pozmianową)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto

Domyślnie

oki... a gdzie znajduje się sam moduł sterujący czy to jest zintegrowane z pompą oraz czy jego wymiana spowodowała ustąpienie objawów????
    Jakie koszta poniosłeś (wymieniałeś sam??) Czy czujnik ciśnienia znajduje się w samym module sterującym czy w samej pompie....

Mieszka w
    Jaworze
    Auto

Domyślnie

Moduł zamontowany jest na pompie, po wymianie lampka zgasła. Wymieniałem osobiście ,zaworki są w pompie a oddziaływują na moduł sterujący. (podaj VIN to sprawdzę którą masz pompę)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto

Domyślnie

ZAR93900007118187 Proszę bardzo

---------- Post added at 23:02 ---------- Previous post was at 22:52 ----------

a sprawdzales ile kosztuje sam moduł w ASO???

Mieszka w
    Jaworze
    Auto

Domyślnie

Sam moduł czyli centralka elektroniczna nr 71752955 cena w serwisie ~2700,00 zł. Ja dałem 400 zł za używkę

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto

Domyślnie

Możesz podpowiedzieć gdzie szukałeś ??? Czyli mam szukac centralki elektronicznej o takim numerze?? kurcze jeżeli możesz podał byś numer do siebie bym zadzwonił może jutro bo mam strasznie dużo pytań a jak widzę więcej informacji można zaczerpnąć choćby od Ciebie niż w ASO

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

koledzy odgrzeje kotleta.Wczoraj po silnym nacisnieciu pedalu hamulca,a co za tym idzie rowniez sprzegla wyswietlil mi sie ten komunikat.Musze jechac najpierw wpiac sie w kompa i sprawdzic blad ale byc moze mam ten sam problem co i Wy.Kolego bera5 moglbys napisac u kogo kupiles ten modul??Trzeba szukac go po VINie czy kazdy bedzie pasowal??Wiem ze moze to byc centralka wtryskow albo rowniez jakas pierdolka,czujnik na pedale hamulca/sprzegla itp.Powiedzcie mi przy tym bledzie ABS i kontrola trakcji nie dzialaja??

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

Witam,

Nie chciałem otwierać nowego tematu i robić śmietnika na forum, więc podpinam się pod ten.
    Do rzeczy. Od jakichś dwóch tygodni wyskakuje mi błąd ABS/VDC/Hill holdera. Pojechałem na diagnostykę, wyszło na to ze nie było sygnału od czujnika w przednim lewym kole i pokazywało błąd C1040.
    Zbierałem się do zakupu nowego czujnika, ale nagle, dwa dni temu błąd zniknął (mrozy dalej trzymały) ABS i wszystkie systemy działały bez zarzutu.
    Teraz dzieje się tak, że odpalam auto, przejadę kilka metrów/kilometrów i pojawia się błąd i systemy przestają działać. Przy okazji wymiany wahacza, mechanik przejrzał wszystkie przewody i powiedział, że wszystko jest bez zarzutu.
    Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Czy najlepiej chyba będzie kupić nową czujkę do tego koła, koszt około 100zł, a może pomóc..

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

Witam. Panowie wiem ze to brzmi dziwnie ale za nim wywalicie te moduly walnijcie je mlotkiem tak tak Mialem to samo pojechalem do ASO Łódz facet podlączyl mi fure pod komp iiii komp belli nie widzial modulu pompy. Gosciu mówi do wymiany. A ze byl mily mowi tak jeczcze cos sprawdze po czym wziol mlotek i jeb w modul bylem w szoku wszystkie kontrolki zgasly facet powiedzial ze sie wiesza i jest szansa ze sie rozkreci i bedzie latal. Po przejechaniu 40km piiik kontrolki sie swieca wiec mlotek jeb zgasly. Pojechalem do goscia który regeneruje takie moduły powiedzial ze za 200PLN go naprawi. Rozebral cos pomajstrowal i powiedzial ze nie naprawi bo to nie BOSCH masakra skrecil wszystko do kupy nie wziol ani grosza i od tamtej pory juz 10miechów latam bez zadnych kontrolek Czyli facet w ASO mial racje cos sie zawiesilo zimny lut? podobno te zaworki lubią sie zawiesic. Moze komus pomoze moje doswiadczenie z tą calą pompą.