-
Nie podłączałem jeszcze, klimatyzacja zaskoczyła, więc myślałem że nic nie pokaże skoro działa. Jednak dzisiaj na trasie ok 120km działała bez problemu, padła ok 10km przed domem. Tak więc obecnie jest nie sprawna, jutro się podłączę i zobaczymy co wyjdzie :)
-
Sprawdziłem dzisiaj pod MES, "niestety" nawiew działał więc dużo mi to nie dało. Ze względu na temperaturę klimy nie udało się odpalić, tak więc nie wiem jak klapy.
Podejrzewam jednak problem z panelem, nie wyświetla się czasami jedna kreska pierwszej cyfry, więc może styki też są walnięte. Dostałem jednak od poprzedniego właściciela "nowy" panel, gdyż nie miał kiedy go wymienić. Chciałem to zrobić na wiosnę, lecz chyba będzie trzeba się w mrozie pomęczyć.
BTW, miałby ktoś jakiś tutorial jak wymontować ten panel? E-learna niestety nie mogę zainstalować, wiesza mi kompa podczas instalki :(
-
Aby odpalić klimatyzację w zimie, wystarczy rozgrzać czujnik temperatury znajdujący się w dolnej części obudowy lewego lusterka (kierowcy). Jak przytrzymasz czujnik w palcach, rozgrzeje się powyżej 3'C, możesz włączyć klimatyzację :)
-
W sumie tak też można :)
Udało mi się tez znaleźć filmik jak dostać się do panelu, luzik :) w weekend za to się wezmę.
-
Manewr z trzymaniem czujnika u mnie nie działa.
-
Czujnik temperatury nie działa?
Jak rozgrzejesz czujnik temp, to powinna pójść w górę temperatura na wyświetlaczu między zegarami. Przekroczysz 3' - klimatyzacja ruszy.
-
no to skoro czujnik nie działa, no to już masz rozwiązanie swojego problemu z klimatyzacją :)
-
Prawdę mówiąc u mnie też ten myk nie działa. Silnik rozgrzany do 90C, w palcach rozgrzalem czujnik do 5C, wciskam przycisk, zero reakcji. Wyłączyłem i włączyłem silnik, dioda klimy zaswiecila się, lecz zero reakcji.
Dzisiaj znowu nawiew nie działał, wróciłem do domu, poryłem po necie, troszkę więcej się dowiedziałem więc idę kombinować. Najpierw sprawdzam nawiew i co? Działa. No kuzwa, bawi się ze mną czy co, jak ma działać to nie działa a jak chcę zdiagnozować to wtedy działa, lol.
Ale do rzeczy, powiedzcie mi, czy jeśli nawiew działa a raz nie, może być walniety rezystor nagrzewnicy? Z mojej małej wiedzy elektrycznej, rezystor jak padnie to na amen i wtedy nawiew wogole by nie działał.
Po drugie, czy reset climatronica 2 strefowego też można wykonać przez odpiecie na chwile akumulatora (chodzi mi o reset klap)?
W weekend i tak wymienię panel, lecz nie wiem czy to jest dobry kierunek. Podczas wyłączania/włączania nawiewu słychać jakby wentylator lekko zaskakiwal, podobnie przy włączeniu nawiewu na przednią szybę. Słychać że coś zaskoczyło, lecz zero powietrza. Czyli jakiś sygnał dostaje.
Oraz ostatnie przypuszczenie. Akumulator mam w takim sobie stanie, przy -5 odpalal w miarę ok, lecz czasami przy odpalaniu na chwilę wyskakuje błąd asr i abs. Czyli objaw słabego aku. Czy może to mieć też wpływ na działanie nawiewu? Może to i głupie, ale spytać można ;)
-
Johnyb u mnie też podejrzewałem słaby aku i mimo, że wydawało mi się to mało prawdopodobne wyjąłem go i naładowałem ale nic to nie dało. Po resecie wentylator działał a potem znowu przestał (znaczy co jakiś czas zaskakuje, pochodzi chwilę i znowu się wyłącza)
-
Jak przestanie Ci działać, wyłącz nawiew, silnik i spróbuj odpalić nawiew tylko na zapłonie. Przypomnialem sobie że jak przestawał działać to jak chciałem zdiagnozować to nawiew włączalem tylko na zapłonie i zawsze startował. "Niestety" dzisiaj działał i nie miałem jak tego zweryfikować czy ma to jakiś wpływ czy to tylko przypadek.