-
Tuleje poliuretanowe to bym sobie odpuścił w realiach polskich - takie jest moje zdanie. Samochód będzie twardy jak diabli. Jak nie używasz auta na torze to nie ma sensu. Fabryka przewidziała, że gumy mają być elastyczne i takie powinny pozostać. Zawieszenie najlepiej kupić dobrej firmy jak TRW lub VEMA a nie kombinować.
-
a ja sobie odpuszczam to auto.... to bez sensu żeby pracować na auto.... W trakcie wymiany nie dało się wybić dłuuuugiej śruby łączącej wahacze poprzeczne, zwrotnice i amortyzator, ok zdarza się. Teraz nie da się wyciągnąć śruby którą reguluje się zbieżność, tak się zapiekła w tulejce wahacza że amen !!! po prostu się nie da, rozwiercona do okoła i nie wyjdzie!!!! Sanki nadają się do wymiany !!!! W 147 to podobno standard że się tak zapieka a przy użyciu siły sanki się krzywią i nie da się już na nich ustawić zbieżności!!!!!! Ja rozumiem że to jest narażone na warunki itd ale bez przesady... Starałem się zaprzeczyć wszystkim mitom o alfach ale widać nie mam racji. :( Ibizą zrobiłelm 70 000 km i nie było większych problemów a za 4 lata jazdy nią nie dołożyłem ani połowy z tego co do alfy od marca do teraz !!!!!
-
bo alfa to coś więcej niż samochód, żona dom czy kochanka:)
-
odnośnie wymiany proponuje z tydzień wcześniej lać czymś po wszystkim co sie da w tylnym zawieszeniu, zwłaszcza po długiej śrubie łączącej wahacze poprzeczne ze zwrotnicą i amortyzatorem (najbardziej trzymała w łączeniu amortyzatora ze zwrotnicą więc szczegulnie tam psikać czym się da) i po końcówkach wahacza poprzecznego w kołysce zawieszenia... Ja miałem największy właśnie problem z wyjęciem śruby regulacyjnej z tulejki wahacza poprzecznego, zapiekło się na amen ale udało się w końcu rozwiercić i wyszło.... Proponuje przy okazji od razu wymienic tulejki zwrotnicy, takie małe wprasowane w zwrotnice które lącza ją z wahaczem wleczonym. zaopatrzyć trzeba się w klej do śrub (hamulce) smar na wszelakie śruby co by nie było problemu następnym razem, klucze głównie 19, 17, 15, 13, 10 nasadki i płaskie, w moim przypadku do wybijania tulejki posłużyła nasadka 24 (idealnie pasowała na tulejkę zwrotnicy)
-
jestem świeżo po zbierzności i niestety kąty pochylenia koła z tyłu oba delikatnie poza tolerancją :(
-
Ja mam takie pytanie ogólnie zawieszenia tylnego. Czy w 147 różni się ono bardzo od 156??
-
Nie ma żadnej różnicy. Są identyczne.
-
http://www.forum.alfaholicy.org/podk...st665922Także, do naprawy mogę spokojnie szukać części pochodzących ze 156??
-
wiem że były dwa rodzaje sanek z tyłu ale nie wiem czy jedne do 147 a drugie do 156 czy to po prostu zależne od rocznika..
-
Jeśli chodzi i same wahacze i łączniki stabilizatora to śmiało możesz brać w ciemno - nie ma różnicy pomiędzy 147 a 156. Mam w domu dwie Alfy 147 i 156 i w obu wymieniałem zawieszenia i są identyczne. Gdzieś czytałem, że łącznik stabilizatora może mieć inną średnicę różniącą się o 1mm i to wszystko. Nie ma też różnicy w rocznikach auta.