Turbo dzisiaj wysyłam i bede czekal jak będą się tłumaczyć.Skoro puściło uszczelnienie to zwrócić jeszcze na coś uwagę zanim zaloże nowe turbo? Acha mam kabel i program FiatEcuScan da rade tam sprawdzić ciśnienie oleju?
Printable View
Turbo dzisiaj wysyłam i bede czekal jak będą się tłumaczyć.Skoro puściło uszczelnienie to zwrócić jeszcze na coś uwagę zanim zaloże nowe turbo? Acha mam kabel i program FiatEcuScan da rade tam sprawdzić ciśnienie oleju?
Nie dasz rady. Jak powiedziałem, tylko pomiar na miejscu manometrem, na ciepłym silniku ma sens.
Ok.A czy uszkodzona przepływka też może uszkodzić turbo?
Jeśli ciśnienie jest OK to jedyną przyczyną może być błąd przy regeneracji. Mechanika w tym przypadku bym się za bardzo nie czepiał. Jeśli zalewa turbinę olejem przed pierwszym uruchomieniem i prawidłowo podłącza przewody olejowe to naprawdę nie ma co tam popsuć.
Do niektórych typów turbin Garett nie produkuje zestawów naprawczych więc w naszych krajowych realiach regeneracja często polega na dobieraniu części które "pasują". Częste jest dobieranie wałów o mniejszej wydajności itp. Przy totalnie zgruzowanych turbinach konieczne jest tulejowanie obudów i innne ceregiele których nie powinno się robić. Robi się bo takiesą realia rynku. Jest to typowa "cepelia".
Turbina to wbrew pozorom dosyć proste urządzenie. Diabeł tkwi w precyzji złożenia i prawidłowym wyważeniu. Niewiele jest firm które mają odpowiedni sprzęt i potrafią solidnie wykonać.
Po pierwsze sprawdź ciśnienie oleju w magistrali. Na rozgrzanym (koniecznie!) oleju na biegu jałowym nie powinno spadać poniżej 1,5 bara.
Przepływka nie psuje turbiny. Jeślijuż to odwrotnie - np po schrzanionym tuningu.
Amen.
Myślałem, że "mechanik" to to samo miejsce, gdzie turbinę regenerują.
Powiedziałem mechanikowi że ma;
-sprawdzić dolot-(czy szczelny,powiem żeby jeszcze wyczyścił)a przy okazji filtr powietrza wymieniać(wymieniany był niecały miesiąc temu? )
-Zrobić płukankę(przewody olejowe tez posprawdzać)
-filtr oleju wymienic(mimo że tesz miesiąc temu wymieniałem) ale pewnie pełny opiłków z wirnika
-ciśnienie oleju sprawdze jak założy nową(u innego mechanika,bo ten nie ogarnie-nie ma manometru)
COŚ JESZCZE?
ja bym przy okazji wypłukał intercooler jak masz bebechy na wieszchu...
siweczek25...banalne pytanie ale czy ty wymieniałeś filtr oleju? Jeśli nie ty, to czy jesteś pewien,że mechanik go na 100% wymienił? Po moich doświadczeniach w tym temacie wiem, że teraz zawsze będę musiał to widzeć na własne oczy. Mechanikiem nie jestem ale jeśli filtr nie był wymieniany nie wiadomo ile czasu ,bo jest cholernie ciężki dostęp w 2,4 to może olej nie chłodzi właściwie turbo
Widziałem na własne oczy-a poza tym nie jest wcale taki ciężki dostęp.
Ciężki nie jest, ale trzeba albo wiedzieć jak, albo mieć głowię na karku i się domyślić ;)
Fakt faktem, że wielu się "nie chce".