A jak wygląda ustawianie zaworów w silniku 2.0 TS ? Też kombinacje z płytkami ?
Printable View
A jak wygląda ustawianie zaworów w silniku 2.0 TS ? Też kombinacje z płytkami ?
Tak , ale jakie to kombinacjeCytat:
Napisał Sisar
Dla mnie to taka różnica, ze dotychczas w autach jakie posiadałem jak regulowałem zawory to potrzebne były mały śrubokręt, klucz zazwyczaj 8 lub 10, szczelinomierz no i się kręciło :) a tu w Alfie potrzebne są jeszcze płytki (pastylki)...
zadzwon 606134293 przez telefon wytlumacze jak to zrobic regulowalem zawory w kilku silnikach ,nigdy nie bylo koniecznosci regulacji zaworow dolotowych a wydechowe ustawia sie latwo.
witam potrzebuje sie dowiedziec jaki jest wymiar nominalny plytek regulacyjnych zaworow ssacych ,srednica ,grubosc alfa 164 silnik 3.0v612v 95 rok i gdzie moge dostac takie plytki w polsce i jaka jest ich cena dzieki z gory za pomoc pozdrawiam
Takie płytki najlepiej kupic na sztuki ( wymierzyć wymiar potrzebnej płytki ) koszt to około 20 zł cały komplet kosztuje 3 tyś zł i są tam wszystkie wymiary płytek co 0.05 mm , jest też inne rozwiązanie ale pierwsze zadanie to dokładne sprawdzenie luzów zaworowych
dostane to w serwisie alfa romeo czy szukac po innych sklepach z wloszczyzna
Raczej serwisy , ja kupowałem od mechanika w serwisie ALFY ale jeszcze mozna w CER MOTOR
A jakie jest jeszcze inne rozwiazanie wedlug Ciebie 75 andrew155. wiem, ze mozna dorobic takie plytki samemu. ogolnie obiecalem znajomemu ze mu pomoge w tym temacie, bo chce sobie zrobic regulacje zaworow, a ten samochod byl kiedys moim samochodem i mi nie wypada odmowic. mam dobrego mechanika ktory to z moim tata zrobi bez problemu. ogolni chyba nie nalezy to do rzeczy bardzo trudnych mowie o regulacji
Jest trochę kombinacji z regulacją tymi płytkami . Najwaznieisza sprawa to pomiary luzów zanim zdeimiesz wałkijesli luzy są za małe to nie ma problemu z braku odpowiednich wymiarów płytek poprostu szlifujesz je do odpowiedniego wymiaru jesli luzy są za duże to kombinujemy zamiane płytek tak żeby luzy wyszły mniejsze i docieramy do odpowiedniego wymiaru . Sprawdza się w praktyce