no moze i mam ale moze byc walnieta??
Printable View
no moze i mam ale moze byc walnieta??
A co bo nie jestem w temacie, Tobie w ogóle nie grzeje, czy grzeje słabo ?
no grzeje po ok 2-3 km
czy te bezpieczniki koło akumulatora maja jakieś specjalne oznaczenie żeby je rozpoznać czy ma się u siebie te grzałkę .....
najlepszy test jest taki: na zimnym silniku po nocy odpalasz i wlaczasz grzanie, jesli od razu po odpaleniu auta leci gorace powietrze tzn ze masz grzalke, jesli nie tzn ze jej nie ma.
ale gorace czy cieple bo to tez jest roznica.U mnie nie leci cieple bo czuje jak mi w jape wali zimnym np.jak wlacze "podgrzewanie" przedniej szyby
No to z tego co widze sami do końca nie wiecie czy macie tą "grzałkę" w swoich 159 ale jak to sprawdzić czy jest w aucie, zeby można było zrobić tą przeróbkę
Spokojnie. Na razie trzeba sprawdzic czy da sie ta grzalke jakos wykorzystać i ile to bedzie kosztowac. Ale z tego co jeszcze mi sie przypomniało to taka grzalka to nic innego jak okrojone webasto. Troche cierpliwości i 2 stycznia wszystko bede wiedzial.
A co do termostatu to wymien jak najszybciej - chyba, ze masz za duzo kasy na paliwo. Bo walniety termostat to nie tylko zimno w srodku ale rowniez meczenie silnika, ktory pracuje w nieodpowiedniej temperaturze.
Czarny gorace zaraz po odpaleniu. A co do termo pisales ze osiaga u ciebie temp 70-80 powinno byc 90 i trzymac taka caly czas.
Rozpoznać grzałkę fabryczną można po dodatkowej puszce z bezpiecznikami (2 szt po 1 dla każdej z grzałek 300W+600W) umieszczonej pionowo na tylnej ściance akumulatora (wielkości 4cm x 6cm) grzałkę można dołożyć ale trzeba ściągać konsolę + stelaż konsoli , teroretycznie w bodykomputerze powinna być opcja oprogramowania pozwalająca uruchamiać grzałkę przy zadanych parametrach (odpowiednie napięcie akumulatora, odpowiednia temperatura układu chłodzenia)