-
Kolego skoro pomierzyles wszystko to jaki wymiar maja Twoje tuleje a jaki wymiar powinny miec nominaly? bo wg mnie skoro maja wymiar nominalny to pierscienie tez powinny nominaly pasowac bez dyskusji... a skoro masz zaduzy luz zamka to chyba zle pomierzyles skoro jestes pewny ze pierscienie to nominaly.
A co to zuzytych tlokow, wyklepanych rowkow itd, nie wiem jak bardzo musialby byc zajechany silnik zeby takie rzeczy zobaczyc ;]
-
nie bede sie Panowie klocicl bo akurat nie w tym rzecz ale najprawdopodobniej juz kolega z forum rozwiazal moje problemy a okazalo sie ze mieszka bardzo blisko mnie :) alfe kupilem za 2000zl z uszkodzonym silnikiem i nie liczylem na cuda a nie bede pakowal sie w wymiane silnika(bo nigdy nie wiadomo co sie trafi) a nie daj co i trafie na bubla i dolosze 2k na remont innego silnika, wole zlozyc swoj od podstaw. A co do mojego bloku to mierzylismy go srednicowka i co do wymiarow to wychodzi na to ze silnik bardzo niedawno mial robiony szlif i wymiane tlokow z pierscieniami gdyz jakby to powiedziec jest w granicach dopuszczalnych luzow na zamkach tlokowi i cylinder-tlok min... takze nie widze(oczywiscie jak kolega wyzej powiedzial "glosno mysle") aby po zlozeniu go nie pracowal tak jak ma pracowac...
-
Nie wiem jak w TSie, u mnie luz na zamku nosi sie od 0.4 do 0.6. Ja sie z Toba klucic nie chce, poprostu napisales ze zmierzyles i stwierdziles ze to nominal a ja zapytalem po czym? skoro pierscienie nominaly maja luz zaduzy ;P
-
Jeśli na tłoku jest wykute oznaczenie +0.40 to jest to pierwszy nadwymiar. Nominalne pierścienie nie mają prawa pasować.
Nad czym tu dyskutować ?
-
mala pomylka w druku bo brat zakaldal temat a mam stary blok i pierwszy raz mu sie pomylilo i zmierzyl w starym(dluga historia nie ma co sie wdrazac :) ) Ogolnie takie jeszcze pytanie mam do posiadaczy tych aut. JAK sie one sprawuja?? Zrbic remont i zostawic sobie czy szukac czegosc innego?? Bo jedno co wiem, gdyz wczesniej nie mialem alfy(komfor jazdy jest bardzo dobry)... Ale te silniki to bol straszny