Chciałem powiedzieć, że niesprawny termostat nie może być przyczyną szarpania silnika, zwłaszcza podczas ruszania. Przyczyn można upatrywać w niesprawnych poduszkach, sprzęgle, układzie zasilania, zapłonu itp. ale nie w niesprawnym termostacie.
Printable View
Chciałem powiedzieć, że niesprawny termostat nie może być przyczyną szarpania silnika, zwłaszcza podczas ruszania. Przyczyn można upatrywać w niesprawnych poduszkach, sprzęgle, układzie zasilania, zapłonu itp. ale nie w niesprawnym termostacie.
Jeszcze nigdy nie słyszałem żeby uszkodzony termostat powodował szarpanie przy ruszaniu. Miałem uszkodzony termostat w dwóch jtd 1.9, 105 i 115 konnej i żadnych szarpań nie było. Skoro dwumasa zmieniona i poduszki sprawdzone to trzeba szukać dalej przyczyny (o ile masz pewność że koło dwumasowe i reszta gratów została poprawnie złożona). Sprawdź wysprzęglik jak się porusza, czy nie jest przytarty i nie porusza się skokowo, podłącz pod kompa może wyskoczy jakiś błąd, jeśli nie to sprawdź parametry silnika. Standardowa procedura. Może coś z przepływką się dzieje...
mi chodziło o silnik kolegi co temat założył...
i nie sluchaj że termostat wpływa jakoś na prace silnika... jedynie wpływa tak że jak jest otwarty i sie nie zamyka to silnik sie nie zagrzeje do 90 i wiecej pali... i tyle jego wpływu na prace silnika... zobacz poduchy dokładnie... a nie przyhamowywuje Ci jakoś auta?? może jakiś klocek nie odbija i przy ruszaniu puszcza??
ja bym szukał jak kolega wyżej radzi w okolicach wysprzęglika albo w ogóle sprzęgła...może jakiś syf w nim?
a prawko masz? bo jak się nie masz to często dochodzi do czegoś takiego - nazywa się to robieniem kangura i taty nie są zadowolone wtedy :)
- taki mały żarcik, nie mogłem się powstrzymać :
JTD JTD! Cubus czytaj ze zrozumieniem i jak możesz to udziel pomocy koledze a jak nie to nie zaśmiecaj
Kolega pisał, że szarpie przy ruszaniu, a nie silnikiem, mi szarpało przy dodawaniu gazu na skrzyżowaniach, falowanie obrotów było na jałowym. Nie znam się aż tak na mechanice, ale wiem, że termostat jest ważną częścia, która niesprawna czyni wiele złego z autem. Jts to bezpośredni wtrysk, benzyna, jakby ktoś nie wyczytał na forum.
---------- Post added at 17:36 ---------- Previous post was at 17:33 ----------
Chciałem po prostu podać przyczynę nierównej pracy silnika z autopsji i tyle. Jak jest w jtd, to nie wiem, bo jeszcze nie przerabiałem.:P
A czy sprzęglo z dwumasą wymienione ?!! czy tylko dwumasa i ile kosztowała , i drugie co z przegubami wewnetrznymi, a w ten termostat przy ruszaniu to chyba nikt do końca nie wierzy
Czy ktoś wierzy, czy nie, to mi wymiana rozwiązała problem, może dlatego,że mam selespeeda. Nie wiem, dopiero poznaję alfę i mechanikę samochodową. Po kilkunastu minutach było ok, a teraz jest ok odkąd ruszę z parkingu. Więc się cieszę i tyle. Po to jest to forum, żeby każdy przedstawiał swój przypadek, a nuż widelec...;)