Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Szarpie przy ruszaniu :((

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Chciałem powiedzieć, że niesprawny termostat nie może być przyczyną szarpania silnika, zwłaszcza podczas ruszania. Przyczyn można upatrywać w niesprawnych poduszkach, sprzęgle, układzie zasilania, zapłonu itp. ale nie w niesprawnym termostacie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Jeszcze nigdy nie słyszałem żeby uszkodzony termostat powodował szarpanie przy ruszaniu. Miałem uszkodzony termostat w dwóch jtd 1.9, 105 i 115 konnej i żadnych szarpań nie było. Skoro dwumasa zmieniona i poduszki sprawdzone to trzeba szukać dalej przyczyny (o ile masz pewność że koło dwumasowe i reszta gratów została poprawnie złożona). Sprawdź wysprzęglik jak się porusza, czy nie jest przytarty i nie porusza się skokowo, podłącz pod kompa może wyskoczy jakiś błąd, jeśli nie to sprawdź parametry silnika. Standardowa procedura. Może coś z przepływką się dzieje...

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    a JAK TERMOSTAT JEST NIESPRAWNY TO AUTO JEST SPRAWNE CZY NIE TYLE
    ale diesel czy benzyna

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

Cytat Napisał batman's Zobacz post
    Mam jts, jak widać w profilu i niestety od niego, bo po wymianie wszystko wróciło do normy. Znajomy mechanik też mówił, że sprawność tego urządzenia ma wielkie znaczenie.

mi chodziło o silnik kolegi co temat założył...
    i nie sluchaj że termostat wpływa jakoś na prace silnika... jedynie wpływa tak że jak jest otwarty i sie nie zamyka to silnik sie nie zagrzeje do 90 i wiecej pali... i tyle jego wpływu na prace silnika... zobacz poduchy dokładnie... a nie przyhamowywuje Ci jakoś auta?? może jakiś klocek nie odbija i przy ruszaniu puszcza??

Pangien
    Gość

Domyślnie

ja bym szukał jak kolega wyżej radzi w okolicach wysprzęglika albo w ogóle sprzęgła...może jakiś syf w nim?

a prawko masz? bo jak się nie masz to często dochodzi do czegoś takiego - nazywa się to robieniem kangura i taty nie są zadowolone wtedy
    - taki mały żarcik, nie mogłem się powstrzymać :

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

JTD JTD! Cubus czytaj ze zrozumieniem i jak możesz to udziel pomocy koledze a jak nie to nie zaśmiecaj

batman's
    Gość

Domyślnie

Kolega pisał, że szarpie przy ruszaniu, a nie silnikiem, mi szarpało przy dodawaniu gazu na skrzyżowaniach, falowanie obrotów było na jałowym. Nie znam się aż tak na mechanice, ale wiem, że termostat jest ważną częścia, która niesprawna czyni wiele złego z autem. Jts to bezpośredni wtrysk, benzyna, jakby ktoś nie wyczytał na forum.

---------- Post added at 17:36 ---------- Previous post was at 17:33 ----------

Chciałem po prostu podać przyczynę nierównej pracy silnika z autopsji i tyle. Jak jest w jtd, to nie wiem, bo jeszcze nie przerabiałem.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    JTD JTD! Cubus czytaj ze zrozumieniem i jak możesz to udziel pomocy koledze a jak nie to nie zaśmiecaj
    no bo tak sie zastanawiam ,kiedy mi auto bedzie szarpac jak mam termostat otwarty czy zamkniety?i czy tylko w JTD bo jak mnie pamiec nnie myli kolega napisał przy ruszaniu szarpie , to plyn jest chyba jeszcze zimny
    Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 18-01-2012 o 17:40

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

A czy sprzęglo z dwumasą wymienione ?!! czy tylko dwumasa i ile kosztowała , i drugie co z przegubami wewnetrznymi, a w ten termostat przy ruszaniu to chyba nikt do końca nie wierzy
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 18-01-2012 o 19:09

batman's
    Gość

Domyślnie

Czy ktoś wierzy, czy nie, to mi wymiana rozwiązała problem, może dlatego,że mam selespeeda. Nie wiem, dopiero poznaję alfę i mechanikę samochodową. Po kilkunastu minutach było ok, a teraz jest ok odkąd ruszę z parkingu. Więc się cieszę i tyle. Po to jest to forum, żeby każdy przedstawiał swój przypadek, a nuż widelec...