który czujnik ???
Printable View
który czujnik ???
od kompa ,bo myślałem ze na termostacie jest
Oczywiście że jest wkręcony w termostat - to czujnik dwuobwodowy jeden do wskaźnika, a drugi do ECU
Maciek jak to ?
to zapytam tak - mam walnięty czujnik w termostacie i na kabinowym wskazuje mi np 60 a na kompie po podpięciu jest odczyt 88
to niby jeden czujnik daje dwa pomiary różne ? i skoro jest zepsuty to który wynik uznać za błędny ? a skoro oba błędne to czemu tak różne ?
czy sprawa rozbija się tylko po prostu o dokładność ( a raczej jej brak ) przeniesienia odczytów czujnika na wskazówkę w kabinie ?
bo w 90% przypadków błędnych wskazań w kabinie piszemy " sprawdź temp na kompie" - ale skoro ten sam czujnik daje też wynik na kompa to jak tu wyłapać usterkę ?
to ja już nic nie wiem
bo ja od 4 lat żyłem z przeświadczeniem że na kabinowy wskaźnik podaje czujnik z termostatu ale już przy czytaniu z kompa odczyt jest z innego czujnika
no własnie ,cos mi nie pasowało:girl_wacko:,a wracając do tematu to po zmianie przepływki zabardzo nic sie nie zmieniło ,wiec lipa,wczoraj błedy sprawdzałem prosze o łopatologiczne wytłumaczenie,czesty błąd to p0238,niby odczytałem koda ale zabardzo nic to mi nie mówi ,który to czujnik i czy do zmiany,i takie dwa sie pojawiły p1236,p1238
jeśli chodzi o czujniki temp to są różne a różnica polega na tym że jedni mają czujnik na termostacie który daje sygnał do kompa i na wskaźnik i najczęściej jest to czujnik 3-przewodowy ale też jest możliwość że ma tylko dwa przewody bo masa silnika jest bazą dla odczytu, inni mają dwa czujniki jeden na termostacie a drugi na wężach i też mogą mieć te czujniki dwa przewody (dla czujnika montowanego na wężu) i 2 lub 1 przewód (dla czujnika montowanego na termostacie-masa jest bazą) Z każdą zmianą roku może być inaczej. żeby sprawdzić termostat należy nagrzać silnik do temp około 70 stopni ważne żeby się termostat nie otworzył i sprawdzić temp górnej rury wchodzącej do chłodnicy i musi być zimna, wtedy jest okej.
żeby sprawdzić który czujnik jest od czego można podpiąć kompa i przy nagrzanym silniku odpinać wtyczki od czujników i tedy będziemy mieli świadomość który do czego służy.
Sprawa jest banalnie prosta i opisana w podwieszonym temacie o termostatach. Na początku produkcji JTD miały termostaty z 2 niezależnymi czujnikami (obydwa wkręcone w termostat) jeden pokazywał sygnał na wskaźniku a drugi wysyłał sygnał do ECU. Później zastapiono te dwa czujniki jednym dwuobwodowym jeden obwód na wskaźnik a drugi do ECU z tym że masa nie była doprowadzana niezależnie. Trzecia generacja czujnika ma trzy przewody bo do obwodu podającego sygnał do ECU masa jest doprowadzana niezależnie. W miarę upływu czasu czujnnik traci połączenie z masą i w kabinie coraz gorzej pokazuje, ale do ECU dochodzi sygnał prawidłowy dzięki niezależnej masie. - stąd różnice.
to teraz dostałem oświecenia,ale panocki pomoże ktoś przy moich błedach,co wymienić ,naprawić, przeczyścić
Kolego masz problemy z przeładowaniem,zajrzyj do podwieszonego na pierwszej stronie tematu MCSF