nie wymienisz. a wina za takie wyniki awaryjnosci nalezy obciążyć zuzyta pompe oleju i gowniane oleje oraz kalibracje zaworow filtra oleju:)
Printable View
nie wymienisz. a wina za takie wyniki awaryjnosci nalezy obciążyć zuzyta pompe oleju i gowniane oleje oraz kalibracje zaworow filtra oleju:)
Panewki wyjmie ale tylko korbowodowe
Witam. Zdecydowanie w grę wchodzi remont silnika. Marne szanse na kupienie drugiego w dobrym stanie. Remont dość kosztowny ale wiadomo czym się jeździ i co wymienione. Same panewki nie są drogie. Jednak znając życie na samych panewkach się nie skończy warto sprawdzić resztę mimo, że wszystko wiąże się z kosztami.
Jeżeli chodzi o silnik boxera to się z Tobą nie zgodzę, będziesz dbał będziesz miał:) To jest podstawowa zasada kazdego silnika obojętnie jaka marka. Trafiłeś na dojechane silniki to trudno zdarza się i tak. Moim zdaniem nie są wcale awaryjne, jest to bardzo udana konstrukcja. Posiadam 145 z silnikiem 1.6 boxer, w dniu zakupu miała 115tyś kilometrów, w tej chwili wybiło 205 tyś. Przez cały ten okres użytkowania silnik nigdy mnie nie zawiódł, nie bierze oleju świetnie pracuje naprawde jestem z niego bardzo zadowolony. Wymieniam oleje i podzespoły na czas, i nie oszczędzam na tym, na zimnym silniku nie przekraczam 3tyś/obr. może to jest jakaś reguła na długie życie boxera nie wiem, ale jak dla mnie boxer to coś genialnego:)
Co do kosztów remontu silnika.
dzisiaj wytargałem boxera,nie było strasznie ,do góry go targałem,jak na pierwszy raz 2,5 godziny ,myślę ze dobry wynik a po 17 jade do lekarza z nim zobaczymy jaka bedzie diagnoza,okazało sie ze mam 1.7 [na głowicy wybite] a dowodzie 1.6,ktoś juz silnik zmieniał,były 1.7 w 145?
Tak, były - 1.7 16v 129 rumaków
Chyba że to SWAP z 33 i jest 1.7 8V. Obydwa silniki się od siebie dość znacznie różnią, więc nie powinno być problemów z rozpoznaniem.