Zajrzyj tutaj:Cytat:
Napisał Jeztom
http://www.cuoresportivo.pl/
Printable View
Zajrzyj tutaj:Cytat:
Napisał Jeztom
http://www.cuoresportivo.pl/
trasa Zakopane-Gdynia-Karwia-Zakopane,moj wynik to niecale 9/100 a jazda nudna nie byla i pare osob z forum to potwierdzi :),a w jezdzie mieszanej 10.5/100, tryb ostry -no to juz kwestia otwartaCytat:
Napisał Jeztom
Dzięki za linki i dane nt spalania. W polączeniu z tematem w hyde parku o TSach, raczej jestem przekonany że kupię V6, mało nie pali ale i tak o srednio ok 4 litry mniej niż moje aktualne.
racja rafik zagalopowałem się z tym rozrządem. silnik roku 2000 ,wyprzedził BMW R6 2.3 i Audi 2,5 V6. pozdrawiam
Swietnie cos takiego przeczytac. Sam myslalem kiedys o BMW, ale wyszlo na Alfe, z tych samych wzgledow co Ty.Cytat:
Napisał Jeztom
Pamietaj, ze 156 jest juz bardzo nowoczesna. To era samochodow duzo drozszych w serwisie i utrzymaniu niz samochody z polowy lat 90' i starsze. Mam porownanie bo sam mam Alfe rocznik 1996, a brat ma 166 z 2001 roku i obaj zrobilismy juz okolo 40 000 km i naprawialismy podobne rzeczy. Obaj tez jak kupujemy hamulce czy opony, to najlepsze itd. I ceny z robocizna sa czesto 3-krotnie wyzsze w tej nowszej (omijamy ASO, czesci kupowane w hurtowych cenach).
W skrocie w nowych autach (w nawiasie moje koszty) - termostat np 360 zl (170), swiece w TS oficjalnie 800 (mozna zalatwic pewnie za pol ceny, a w moim normalnie w sklepie za 8 swiec 110 zl), zawieszenie z robocizna 2000 zl (500), sportowe letnie drogowe opony 1800 (800) itd itd.
Kiedys mialem kontakt z firmowym 525d z 2001. Ten samochod kosztowal po gwarancji jeszcze wiecej, wiec zostal sprzedany ponizej wartosci rynkowej.
Wiem, ze jezdzisz paliwozernym potworem, moja Alfa tez palila mi regularnie 14 l / 100 (autostradowa eksploatacja + zakrey na maksa - dzien w dzien). Ale to nie spalanie moze powalic w jezdzonej nowoczesnej Alfie.
Niemniej olbrzymia zaleta jezdzenia nowym samochodem jest pelna dostepnosc czesci - nie trzeba kombinowac i szukac na allegro. W 155 tego jeszcze nie doswiadczam, ale
Unikaj tez poczatku produkcji. Mialem okazje pracowac w biznesie motoryzacyjnym w R&D i potwierdzam obiema rekami - pierwsze modele to prototypy, dopiero po pierwszej modernizacji wszystko jest poprawione.
Nie ma w necie lepszego zrodla wiedzy jak wspomniane juz
www.cuoresportivo.pl
Przejedz sie dobra v6 to sie zakochasz. Ale to moze duzo kosztowac (sam mialem kupic alfowa v6, dzis ciesze sie, ze mam silnik sporo tanszy w utrzymaniu - mimo wszystko czlowiek z wiekiem jezdzic coraz wiecej i coraz wolniej:-)
BTW sam kupilbym dobrze utrzymanego 2.4 JTD z 2003 roku. Ale sa jeszcze dosc drogie, a i moja 155 chce sie nacieszyc jeszcze z 3-5 lat.
Powodzenia!
Muszę Ci Wojtek napisać, że drogosc Alfy nie wiele będzie różnic sie od BMW, prosty przykład:Cytat:
Napisał Wojtek Kotas
rzeczy które robiłem w BMW w ostatnim czasie, poprostu przyszłapora na zawieszenie:
Amory Kayaba z odbojami
Przód - ok 600zł
tył - 500zl.
Wahacze z lemordera:
Górny szt 2 - 500zł
Dolny szt 2 - 500zł (z tuleja)
łącznik stabilizatora Febi - 40zł
Ciekaw jestem jak do Alfy te ceny odpowiedników wygladają, zaznaczam, że nie lubie oszczędzac na firmach, więc jak macie dane dobrych zamienników to wstawcie, zobrazuje mi to wiele.
AUTO to BMW E32 735iA 89'
Ceny mozesz sprawdzic tu - czesci oryginalne
http://www.fiat-lancia-alfa.pl./inde...katalog&k_id=4
W porownaniu z twoimi cenami to sama taniocha
Polecam wpisac w google "fiat ePER". Tutaj masz stronke z danymi wszystkich Alf, Fiatów i Lanci. Przed ogladaniem jakiegos egzemplarza popros wlasciciela o numer VIN a na tej stronce zobaczysz wyposazenie auta, typ silnika, czy cene wszystkich czesci w ASO.
Mozesz tez np sprawdzic kolor nadwozia, lub kolor obicia samochodu (jak sie nie bedzie zgadzalo, to znaczy, ze auto ma bogata historie)
Stronka jest po polsku tylko trzeba zmienic jezyk w opowiednim miejscu. Mozesz miec z tym problem jesli przed toba ktos wybral np. jezyk turecki.
no własnie, ja podałem ceny dobrych zamienników do BMW, a one i tak przebijaja ceny Oryginalów do Alfy, więc wnioski nasuwają się same. Dzięki za stronkę.Cytat:
Napisał Szef
Dzięki, napewno z tego skorzystam przed zakupem.Cytat:
Napisał mar77
no mam problemik, nie wyświetla mi stron, "brak połączenia ze strona" :roll:Cytat:
Napisał mar77