Witam
jestem szcześliwym posiadaczem marki BMW, model E32 735iA 89' . jako ze auto nie ejst coraz młodsze a człowiek chce czegos nowszego nadszedł czas zmian. Dobre BMW nie po kretynach, w serii kosztuje za wiele jak na mój budzet. Jezeli nie BMW to tylko Alfa, bo ja chcę jeździć tylko markami z duszą, kieruje się emocjami.
mam troche pytań i mam nadzieje że pomozecie i wybaczycie moją niewiedzę (chetnie pomoge w sprawach tyczacych się BMW)
Zacznijmy od Silników.
przesiadam się z R6 i ponad 200KM na i własnie, na co.
najmniejsza i nasłabsza jednostka jaka biore pod uwage to 1,8TS 144KM.
powiedzcie mi czy jest znaczaca różnica w osiągach, spalaniu, eksploatacji w porównaniu do 2,0 i 2,5? mam na mysli wszystko, czyli osiągi, ekonomia, układ wydechowy i eksploatacja okresowa(rozrzad itp)
logicznym jest że 2,5 jest dynamiczniejsza od 1,8 ale jeżeli 2,5 ma mi palic srednio 18 litrów a 1,8 10litrów no to jest nad czym mysleć. czy 2,0 jest znacząco dynamiczniejsze od 1,8?
i nie chodzi mi tu nawet o sprint do 100km/h a bardziej o prędkości od 100km/h, bo wtedy najbardziej sa widoczne braki mocy.
Roczniki
czy jest jakis rocznik na który nie wrto wogóle patrzec bo np(całkiem zmyslone) skrzynie byly wadliwe a w następnym roczniku usunieto ten problem, albo w 99 był lifting znaczacy auta, podejrzewam że wiecie o co chodzi.
zaznaczam, nie chcę kupic rocznikiem czy przebiegiem a stanem faktycznym pojazdu.
ceny allegrowe znam, ale powiedzcie mi z doświadczenia jakie sa progi cenowe sensownych czytaj czystych modeli, niestyranych zyciem i ledwo dyszacych a poprostu godnych uwagi wersji seryjnych bez jakis pseudo tuningowych dodatków poprawiających samopoczucie pozbawionego gustu własciciela?
nie interesują mnie samochody z LPG.
Jak diesel to 2,4JTD i to sie będe 3 dni wiercił zanim się zdecyduję. Nie chodzi o to że kiepski silnik a bardziej o spokojny mój nastrój podczas jazdy, nie zmącony myslami że wtryski zaczęly lac bo chyba mocniej kopci, czy turbina łyka olej bo... itd.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i prosze nie pszcie mi że jest wyszukiwarka bo poczytac mozna, ale siedzieć nad seria pytań kilka dni żeby doszukać tego co mnie interesuje to nie tędy droga. mam nadzieje że temat sie rozbuduje o kilka kolejnych pytań i odpowiedzi, jeszcze raz z góry dziekuję za zainteresowanie.