-
Filtr powietrza wymieniony. Kazdy kto pisal ze ta metalowa "obejmka" jest jednorazowa to jest w bledzie :D Moj znajomy mechanik pokazal mi knif jak to sciagnac i zalozyc od nowa, tak wiec ciagle moja alfa jest w stanie ORYGINALNYM :D
A tak na powaznie, do czego sluzy tak rzecz?
http://postimage.org/image/uymubb14n/
Jest ona polaczona z rura dolotowa powietrza...
-
Głowy nie dam, ale na 99% obstawiam, że jest to rezonator ;)
"Rezonator filtru powietrza-ma on na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Ponieważ przepływ gazu/powietrza nie jest równomierny ze względu na cykliczność otwierania zaworów, w przewodach zachodzą zjawiska falowe. Rzecz jest bardziej istotna przy wydechu ze względu na wyższe ciśnienia, ale strona ssąca również podlega fizyce. Bez nadmiernej dydaktyki można powiedzieć, że w pewnych warunkach ciśnienie zasysanego powietrza w momencie otwarcia zaworów ssących może być zwiększone (korzystnie) lub zmniejszone (niekorzystnie)wskutek kontrolowanego przepływu powietrza. Ten rezonator ma za zadanie wytłumić drgania powietrza (fal akustycznych) w układzie dolotowym. Oczywiście jazda bez niego nie spowoduje drastycznego spadku mocy. Ale przypewnych, wysokich obrotach może nastąpić interferencja i chwilowy spadek ciśnienia dający zauważalne zmniejszenie osiągów silnika. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego.
-
U siebie tego nie mam i jakiejś różnicy nie czuć :) To chyba zależy od rocznika...