-
ok dzięki
spoko, dam rade :)
wcześniej nie miałem auta z IC, turbo itd., zawsze filtr powierza miałem na górze, i było bardzo prosto :)
tu tez nie powinno być trudno... ale lepiej się upewnić, żeby nie rozkręcać niepotrzebnych elementów
przy następnej wymianie już nie będę dopytywał ... :)
dzieki
pzdr
-
nooo i po robocie :) udało się
ciasno tam jest, słaby dostęp jak cholera... trzeba było użyć klucza 6 na giętkiej szyjce żeby odkręcić śrubki pokrywy filtra
no i nowy filterek juz pracuje
pzdr
-
Cieszę się, że poradziłeś sobie sam. Robota nie jest skomplikowana, ale wymaga cierpliwości i uwagi.
-
no dokładnie
przy okazji pooglądałem sobie rurki od dolotu i IC i inne czy aby nie ma jakichś pęknięć... nic nie widać na oko... bo jakoś ostatnio mam wrażenie że autko przy niskich obrotach nieco osłabło...
przeglądam własnie watek o 'turbo-dziurze' i takie rady się tam pojawiają ...
-
To poszukaj jeszcze wątku o czyszczeniu EGR'a i się nim zajmij. Zobaczysz ile syfu tam będzie. Polecam wcześniej zamówić odpowiednią zaślepkę, żeby dwa razy nie rozbierać.
-
o EGRze czytałem... ale to już jak mi się wydaje trochę bardziej skomplikowana operacja... pewnie we warsztacie albo z kimś bardziej doświadczonym mechanicznie u boku.
W mojej Alficzce był wymieniony EGR, w ASO 15000km temu przez poprzedniego właściciela... ale nie wiem czy był zaślepiony... a to by tez pewnie dało poprawę...
- - - Updated - - -
no chyba że miałbym (znalazł) znowu fajny tutek co i jak robić po kolei... :)
-
Ależ proszę bardzo. Dział Zrób to Sam się kłania:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html
Co prawda dotyczy 1.9 16v, ale wykonujesz wszystko co do joty identycznie. Nawet lokalizacja elementów zgadza się w 100%.
-
tak, już też znalazłem... :)
pewnie dopiero po weekendzie będę kombinował... (chyba że w piątek się uda)
dzięki
pzdr
-
no i EGR czysiuuuuśki jak nówka, zaślepka założona i gitarra!
nie było w EGRze za bardzo syfu w zasadzie to praktycznie był czysty... ale wymyty benzyna ekstrakcyjną, wysuszony itd.
robota w sumie dość prosta
z tą zaślepka jakoś na razie nie wyczuwam różnicy w zachowaniu motoru...
dzięki za porady
pzdr