Z tego co mi wiadomo i jak "zaglądałem często" to idąc od kolektora w strone wyjścia to pierw mam KAT potem tłumik środek i tłumik końcowy i tyle :D
Printable View
flatbet, jesteś już po modyfikacji? bo sprawa wygląda tak samo jak u mnie. mam delikatnie przerdzewiały, ale jeszcze nie dziurawy... i teraz nie wiem co wstawić:) nowy, czy rurka z jakąś tanią końcówką, albo nawet bez
jeszcze sie nie brałem za modyfikacje bo mi wahacz dolny przód padł to póki co się chwilę z wydechem wstrzymam ale na 100% zrobię to o czym pisałem, kata zostawię a wywalę tylko tłumik końcowy, zamiast niego rura z końcówką Ultera - mają spory wybór końcówek do dospawania ale też i ceny w okolicach 150zł-180zł ale będzie wreszcie ładnie i od tyłu się Włoszka prezentowała :)
OK, w takim razie czekam na efekty jak to wyjdzie u Ciebie, bo może sam bym też coś podobnego zrobił:)
No więc stało się - Dla wszystkich tych, których w AR 147 JTD razi wielka pucha od tłumika końcowego dobra nowina - kompletne wycięcie tłumika końcowego w JTD praktycznie wcale nie wpływa na głośność natomiast efekt wizualny 100x lepszy - sprawdzone przeze mnie osobiście. Dziś odebrałem Włoszkę po modyfikacji i jestem w 110% zadowolony. Cała operacja to koszt około 250zł /150 końcówka z dyfuzorem Buzzer i 100zł robocizna wraz z kawałkiem dospawanej rury/.
Co do dźwięku - poniżej 2 tyś zwykły klekot ale jak tylko załącza się turbina pojawia się cośśśś.... czego wcześniej nie było. a mianowicie deeeelikanty bass :D wiadomo do V6 daleko ale i tak jak na diesla efekt godny ! Polecam :)
Jutro postaram się też wrzucić filmik
http://imageshack.us/a/img35/134/koncowka1t.jpg
podrzuć jakiegoś linka do takiej końcówki z dyfuzorem
może jakis filmik z dzwiekiem alfy ?
Lepiej - oczywiście tylko moim zdaniem - wygląda zwykła rurka od oryginalnego tłumika. Zwykła prosta czarna matowa rurka metalowa. A faktycznie odkręcenie tłumika końcowego i jazda całkiem bez niego nie wpływa na dźwięk silnika w ogóle. NIC. Ja u siebie miałem zardzewiały strasznie i wyglądał źle, to pomalowałem czarnym matem Nobiles Thermal za 15 zł i wygląda super. Czarna końcóweczka, oryginalna. Poddaje pod rozwagę dla kolegów z pordzewiałymi puchami.