po pracy wcisnę się gdzieś na kanał i od razu go wymienię, jeżeli to nie pomoże to chyba zanim zrobię cały rozrząd to spróbuje jeszcze regulator ciśnienia paliwa
Printable View
po pracy wcisnę się gdzieś na kanał i od razu go wymienię, jeżeli to nie pomoże to chyba zanim zrobię cały rozrząd to spróbuje jeszcze regulator ciśnienia paliwa
Miałbyś inny bląd niż brak synchronizacji gdyby to był regulator ciśnienia a przy wymianie życze długich rąk do odłączenia wtyczki,nie mam pojęcia kto wymyślił takie miejsce na umieszczenie mocowania bo przewodu od czujnika jest całkiem sporo.
Z rozłączeniem tej wtyczki nie ma większych problemów z tym że trzeba to zrobić od góry, jedyne co mnie zdziwiło to to że to właśnie wtyczka idąca od tego czujnika jest zamocowana do uchwytu a nie na odwrót, ta idąca z instalacji.
witam, więc tak, przed wymianą jeszcze raz podłączona alfa do komputera pokazała błędy 1320, 0191, 0380 więc za jednym zamachem wymieniłem regulator ciśnienia paliwa i czujnik położenia wału korbowego. Z czujnikiem sprawa prosta jedna śrubka, najłatwiej odnaleźć idąc po "nitce do kłębka" czyli znaleźć wtyczkę i szukać czujnika, miejsca jest mało ale ogólnie zadanie łatwe:) następnie wymiana regulatora (trzeba mieć bardzo dobre narzędzia żeby nie zniszczyć kruchych śrub) jeżeli ktoś ma mało wprawy w takich naprawach to proponuję najpierw po odkręcać wszystkie przewody i po odpinać kable żeby zrobić jak najwięcej miejsca, jeżeli już jakaś śruba się ukręci to nie panikujcie - brzeszczot bardzo dobrze sobie z nimi radzi:) zwykłe nacięci i grzechotka z płaską końcówką:) w moim przypadku uszkodziła się dolna więc miejsca miałem naprawdę mało.
I teraz odczucia, Alfa bezpośrednio po wymianie obydwu rzeczy zrobiła się żywsza i bardziej elastyczna, pomimo tego raz zgasła ale dopiero jak zobaczyła 4200obrotów :(
Mam tylko nadzieję ze przyczyną były nie wykasowane błędy które usunąłem dopiero dzisiaj rano, na ostrzejszą jazdę próbną lekko nie pozwalają mi warunki pogodowe ale 5tys obrotów już dzisiaj raz zobaczyłem, więc może miała tylko w pamięci jakieś stare błędy.
jeżeli to nie pomoże to w następnej kolejności wymienię pompę paliwa, aczkolwiek na biegu jałowym pokazuje 300bar więc wydaje mi się że pompa może być ok,
pozdrawiam
Pompa jest ok ale zanim wymienisz sprawdz wtyczki na wtryskiwaczach bo jeden kolega po wymianie pompy regulatora i czujnika dopiero wyczaił że to lużna wtyczka była powodem gaśnięcia alfy.
więc tak alfa niestety dalej gaśnie:( powrócił błąd p0191 jest poprawa jeśli chodzi o osiągi ale auto ciągle gaśnie:/
---------- Post added at 23:57 ---------- Previous post was at 23:46 ----------
jeszcze mam pytanie bo gdzieś czytałem że błąd p0191 to błąd regulatora ciśnienia paliwa (elektrozawór ciśnienia) i teraz zauważyłem że na allegro elektrozaworem nazywają dwie różne części 1)http://allegro.pl/elektrozawor-paliw...300927308.html i 2)http://allegro.pl/alfa-romeo-1-9jtd-...303004128.html może mi ktoś wytłumaczyć która z tych części jest elektrozaworem i za co odpowiadają obie te części ?
ja sie zmagałem chyba 2 tygodnie. wymieniałem czujniki regulatory i kasowałem błędy codziennie :D
przy akumulatorze masz przekazniki elektryczne. moje były tak utlenione od spodu że aż zielone. po wymianie gra i buczy
to są takie czarne i czerwone kostki, wymień je sobie w pierwszej kolejności
---------- Post added at 15:46 ---------- Previous post was at 15:44 ----------
odnośnie twoich linkówz allegro
1) regulator cisnienia poompy wys. cisnienia
2) elektrozawor paliwa, to sie nie psuje ;-)
przez 2 tygodnie nie spałem po nocach mysląc o tym i czytając o CR, wal jak masz pytania
Naymad przeczytałem Twój post i najarany pobiegłem od razu do auta sprawdzić:) rzeczywiście przekaźnik od pompy paliwa był od spodu lekko brązowawy więc raczej nie powinien być takiego koloru, na tą chwilę zamieniłem go z przekaźnikiem wentylatora, są takie same. Za pół godziny kończę prace to od razu przetestuje:) jeżeli to pomoże to masz u mnie wielki browar, bo też spędza mi to sen z powiek:)
niestety wymiana przekaźników również nie pomogła:( już nie mam pomysłów co jeszcze może być przyczyną i chyba pogodzę się z myślą że nie mogę deptać mojej alfy bo jej się to nie podoba :/
MuwieCiSprawdz jeszcze wtyczki na wtryskach bo jak kturaś zle łaczy to też będziesz miał błąd regulatora.