Pomimo pozytywnych doświadczeń z regeneracją maglownicy...skłaniam się coraz bardziej do kupna nowych częsci Valeo. Ze sławetną regeneracją miał ktoś przjemność spotkać?
Printable View
Pomimo pozytywnych doświadczeń z regeneracją maglownicy...skłaniam się coraz bardziej do kupna nowych częsci Valeo. Ze sławetną regeneracją miał ktoś przjemność spotkać?
no ktos tu pisal ze regenerowal i byla masakra
Także pewnie pójdzie zestaw Valeo, nie ma co kombinować:) Pytanie tylko czy Valeo czy osławiony Sachs...Mam zamiar go po tej wymianie zaczipować ze 150 do 180 KM, są jakieś wzmacniane sprzęgła? Ps: jakby ktoś potrzebował namiar na regenerację maglownicy, mogę dobrą firmę...przy okazji w ramach ogłoszeń duszpasterskich;)
LUKa chyba tez koledzy polecali
przy ostatnim "dławieniu" programu tuner mi sprawdził, że stockowe sprzęgło jest policzone na ok 420Nm, także warto uważać, by nie przesadzić.
pytałem o mocniejsze sprzęgło, ale stanęło na standardowym - mocniejszy zamiennik był trudny do identyfikacji bez dłubania.
ale może Tobie się uda.
a zwracam uwagę, ze autor wątku nie wspominał skąd taka, a nie inna diagnoza.
jej źródła mogą być bardzo różne, a bezrefleksyjnie to można wymienić i pół samochodu, zanim się wyeliminuje prawdziwą przyczynę.
pzdr,
marcin
Co pierwszej kwestii, jak Ci sprawuje samochód po chip tuningu i czemu zdecydowałeś się na "tylko" 170 KM? Jeżeli dobrze rozumiem pisząc o sprzęgle stock'owym masz na mysli stanadrdowe Valeo?
Co do kwestii drugiej i zarazem zasadniczej, otóż uszkodzenie koła dwuamsowego zostało stwierdzone niezaleznie przez dwa autoryzowane serwisy. Cała historia zaczęła się jesienią ubiegłego roku od przypalenia sprzęgła podczas cofania na bardzo stromym podjeździe. W zimie pojawiły się miarowe stuki z okolicy właśnie koła dwumasowego...które ustępują po nagrzaniu silnika, dodam, że wciśnięcie sprzegła je "wyłącza" ale po jego odpuszczeniu stuki znów powracają. Poza tym z objawów wyczuwa się silne drżenie do jakiś 2000 obr/min szczególnie na biegu jałowym, gdzie podczas dodania gazu dochodzi efekt drżenia nie tylko pedału sprzegła ale całego nadwozia przypominający fazą drżenia jakie wywołuje skrzywione koło...jak kttoś zmieniał w dzieciństiw dętki w składaku ten wie o co chodzi:P To tyle z obrazowych opisów...
sprawuje się b. dobrze, a to już lata mijają.
szybki, elastyczny, przy tym samym spalaniu.
nie chciałem modyfikacji MAX, a raczej takiej z głową: łatwość przyspieszania np. przy wyprzedzaniu, w tym przy wyższych prędkościach.
stąd program fabryczny działa do 70% wciśnięcia pedału gazu, nowe mapy dopiero powyżej.
zresztą i tak Nm przybyło sporo.
sprzęglo oryginalne AR - możliwe, że made by Valeo (nie wiem...)
pzdr,
marcin
Po chipie mojej 1.9 jtdm 150km, pojawił się problem ze ślizgającym sprzęgłem. Więc pytanko, jakie sprzęgło kupić które będzie dzielnie znosić trochę dodatkowych niutonometrów?
Na allegro widzę głównie Valeo w cenie 650-750zł. Ale jest też Sachs za 915 oraz "oryginał Alfa Romeo" za 879.
Tak przy okazji jeszcze się zastanawiam, czy będąc w miarę obytym z narzędziami i dysponując kanałem, jestem w stanie sam sprzęgło wymienić czy też czekają mnie jakieś nieprzewidziane trudności nie do pokonania?