Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Temat: Sprzęgło i koło duwasowe 1,9 jtdm16v

eskal
    Gość

Domyślnie Sprzęgło i koło duwasowe 1,9 jtdm16v

Witam!
    Niestety zapadł "wyrok" co do mojej 159tki...koło dwumasowe do wymiany
    Proszę wszystkich którzy przerabiali ten temat o radę w kilku kwestiach:
    - czy wraz z wymianą koło dwumasowego trzeba też wymieniać sprzęgło jeśli jest sprawne a przebieg to blisko 100tyś.?
    - jeżeli tak to czy wymienia się też wysprzęgnik vel wysprzęglik?
    - czy są dobre zamienniki koła dwumasowego i sprzęgła, a jeżeli tak to jakich firm i jak się spisują w praktyce, czy też dać sobie spokój i bez kombinacji zamawiać oryginały?
    - no i wreszcie - w ramach partyzanckiego szlaku - czy zdaje egzamin regeneracja koła i sprzęgła, jeżeli tak, to kogo możecie polecić?
    Pozdrawiam!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

kup nowe.Z tego co ostatnio patrzylem komplet dwumasowka+sprzeglo firmy Valeo kupiszza jakies 1800-1900 zl plus wymiana.Nie kombinuj z regeneracja bo roznie z tym bywa.Nowe to nowe.Pozdrawiam

Użytkownik Embrion Avatar marcin_bb
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    AR159 3.2JTS 24V 260KM Q4 Q-tronic

Domyślnie

ok m-c temu wymienialem u siebie sprzeglo, wlasnie przy troche ponad 100tkm - mechanik (dobry) zamiennikow nie znalazl. ??
    kola dwumasowego ruszac nie bylo trzeba.
    no i wlasnie: czy pewne jest, ze to wlasnie ono u Ciebie zawiodlo?
    z tego co pamietam to tak jednoznacznie bez demontazu nie da sie ocenic, ze jest felerne.
    w jednym z poprzednich samochodow zmienialem kolo (razem ze sprzeglem), ale tam wskazaniem byly zwiekszone drgania ... jakiestam (dawno to bylo).
    jednak trzeba bylo najpierw sprawdzic, ze to nie pokrzywione felgi, uszkodzone opony, zwichrowane tarcze hamulcowe.

pzdr,
    marcin

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1,9 JTDM 150 KM

Domyślnie

U mnie też mechanik postawił w środę taką diagnozę, przebieg niecałe 90.000 sprzęgło chodzi lux ale przy puszczaniu chrobocze oraz silnik lekko drży po lekkim dodaniu gazu. Przy ostrym przyspieszaniu (pedał w podłogę) huczy - po częściowym odpuszczeniu gazu przestaje.- diagnoza jednoznaczna koło dwumasowe.Kupiłem zestaw Valeo bez wyprzęgnika 1880 zł. Wymiana w przyszłym tygodniu.

eskal
    Gość

Domyślnie

Sprawa uszkodzenia koła dwumasowego jest pewna, samochód trzęsie się na biegu jałowym jak galareta, do tego stuki z lewej strony z okolic koła w zimniejsze dni po odpaleniu i szarpanie przy odpaleniu. Mam pytanie co do koła Valeo...czy jest to koło dwumasowe czy tzw. zestaw zastępczy...czyli zwykłe koło zamoachowe z jakimiś bejerami które ma zastąpić dwumas? Kolega coś takiego wstawił do swojego Subaru w miejsce dwumasy...efekt był taki, że stuki co prawda ustały ale wibracje pozostały na zbliżonym poziomie, na co uczylał mnie też serwis alfy odnośnie Valeo...że niby nie tłumi drgań...ale może mieli na myśli ten zestaw zastępczy...
    Ps: do Kojocina...ten zestaw to kolo i sprzegło za 1880zł.?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

kolego ale pisze chyba ze kolo dwumasowe.Kolo zamachowe to cos innego.Wez jeszcze zapytaj Tomek_KRK on Ci doradzi.

---------- Post added at 10:34 ---------- Previous post was at 10:34 ----------

Cytat Napisał marcin_bb Zobacz post
    ok m-c temu wymienialem u siebie sprzeglo, wlasnie przy troche ponad 100tkm - mechanik (dobry) zamiennikow nie znalazl. ??
    kola dwumasowego ruszac nie bylo trzeba.
    no i wlasnie: czy pewne jest, ze to wlasnie ono u Ciebie zawiodlo?
    z tego co pamietam to tak jednoznacznie bez demontazu nie da sie ocenic, ze jest felerne.
    w jednym z poprzednich samochodow zmienialem kolo (razem ze sprzeglem), ale tam wskazaniem byly zwiekszone drgania ... jakiestam (dawno to bylo).
    jednak trzeba bylo najpierw sprawdzic, ze to nie pokrzywione felgi, uszkodzone opony, zwichrowane tarcze hamulcowe.

pzdr,
    marcin
    kolego na postoju chyba opony,felgi,tarcze hamulcowe nie maja znaczenia??

---------- Post added at 10:37 ---------- Previous post was at 10:34 ----------

Cytat Napisał kojocina Zobacz post
    U mnie też mechanik postawił w środę taką diagnozę, przebieg niecałe 90.000 sprzęgło chodzi lux ale przy puszczaniu chrobocze oraz silnik lekko drży po lekkim dodaniu gazu. Przy ostrym przyspieszaniu (pedał w podłogę) huczy - po częściowym odpuszczeniu gazu przestaje.- diagnoza jednoznaczna koło dwumasowe.Kupiłem zestaw Valeo bez wyprzęgnika 1880 zł. Wymiana w przyszłym tygodniu.
    napewno masz 90 tys??Roznie bywa i z tymi dwumasami bo potrafia padac z tego co czytalem szybciej i wolniej ale czy jestes pewien przebiegu??Ja mam 150 tys i jeszcze nic sie nie dzieje pozatym ze jak czasem gasze auto to poczuje lekkie wibracje.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Cytat Napisał eskal Zobacz post
    Sprawa uszkodzenia koła dwumasowego jest pewna, samochód trzęsie się na biegu jałowym jak galareta, do tego stuki z lewej strony z okolic koła w zimniejsze dni po odpaleniu i szarpanie przy odpaleniu. Mam pytanie co do koła Valeo...czy jest to koło dwumasowe czy tzw. zestaw zastępczy...czyli zwykłe koło zamoachowe z jakimiś bejerami które ma zastąpić dwumas? Kolega coś takiego wstawił do swojego Subaru w miejsce dwumasy...efekt był taki, że stuki co prawda ustały ale wibracje pozostały na zbliżonym poziomie, na co uczylał mnie też serwis alfy odnośnie Valeo...że niby nie tłumi drgań...ale może mieli na myśli ten zestaw zastępczy...
    Ps: do Kojocina...ten zestaw to kolo i sprzegło za 1880zł.?
    Valeo produkuje sprzęgła i 2 masy na pierwszy montaż dla Fiata więc można je uznać za oryginał. Jakość Valeo jest identyczna z Ricambi Originali.
    Co do kitów zastępujących 2 mas - osobiście nie mam doświadczenia jak to pracuje w 159 ale pisano o na ten temat na forum. Opinia była taka , ze sprzęgło ma nieprzyjemną pracę i znaczne wibracje. 2 masy nie rozwalają się w 159 jakoś nagminnie - zazwyczaj jest to efekt normalnego zużycia. Jeśli założysz nowy oryginalny zestaw będziesz miał spokój na długi czas.

Zadzwoń do autosklep24 ( dane kontaktowe poniżej ) i podaj nr VIN auta. Sprawdzimy cenę zestawu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mercury
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Koło dwumasowe Valeo jest u nas oryginalnie montowane, także nie mozna mówić w tym przypadku o jakimś półśrodku...

edit DamianS byłeś szybszy

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1,9 JTDM 150 KM

Domyślnie

87 tyś pewne samochód znam od nowości w rodzinie, pełne przeglądy ASO tyle,ze większość jeżdżony po mieście i przez kobietę. rocznik XI 2006.
    Zestaw koło i sprzęgło (tarcza i docisk)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar fire998
    Mieszka w
    Wodzisław Slaski
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v upgrade soft

Domyślnie

witam koledzy i koleżanki, w mojej 159 jest czasami taka przypadłość, że rano(ale nie zawsze) przy odpalaniu zatelepie silnikiem, i przy puszczaniu sprzęgła tak w połowie pod butem czuć takie lekkie "chrobotanie" i szarpanie(delikatne). Czyli co to znaczy że coś się zaczyna dziać z 2masem lub sprzęgłem ?