-
a czy sprawdzasz na włączonym wentylatorze w kabinie bo jeśłi nie to nie testuj jej w ten sposób zbyt długo. sprawdź kostkę w presostacie a masz go chyba na osuszaczu, jeśli masz schemat to zewrzyj na nim styki i zobacz czy opali jeśli tak to albo jest uszkodzony albo źle wkręcony i nie odczytuje dobrze ciśnienia
-
Podłączyłem kompa i zero błędów.
Wentylator w kabinie kręci po włączeniu klimy automatycznie. Zwarłbym styki tylko nie wiem jakie a nie chcę czegos zfajczyć a kostki na presostacie w ogóle nie ruszałem, ona była wkręcona już w osuszacz.
-
próbowałeś załączyć sprężarkę z kompa? masz schemat elektryczny od swojej klimy?
-
Rurka nie powinna się szronić! Cienka rurka powinna być nawet gorąca a na rurze niskiego ciśnienia czyli tyj grubej powinna być temp. 6-8 stopni. Jeśli Ci się szroni to jest za mało czynnika dlatego klima nie chce wystartowac. Presostat na to nie pozwala, tak jak mówi Czarek. Presostat jest w osuszaczu albo na rurze gdzieś na wysokości zbiorniczka wyrównawczego. Mówiąc jednak że jesteś świeżo po uzupełnieniu czynnika stawiałbym na jego awariie.
-
Zaraz będzie filmik na YT. Był malutki wyciek czynnika z grubej rurki, jest już załatany specjalną masą do łatania aluminium, ale mimo to klima nie odpala normalnie.
http://www.youtube.com/watch?v=Dl-6p...ature=youtu.be
-
rurki aluminiowe się spawa a nie zalewa jakaś masą bo i tak ciśnienie ją rozszczelni. masz coś źle zrobione z elektryką bo u mnie jak włączysz wentylator na zero to wyłącza się klima i otwiera się obieg wewnętrzny, i nie idzie włączyć klimy, testuj klimę na włączony wentylatorze kabiny bo narobisz sobie więcej problemów. obstawiam że takie łatanie wycieku jest powodem że ci nie działa klima bo ucieka ci czynnik i albo tą rurkę wymienisz lub dasz ją do pospawania. i później niech ci dobrze sprawdzą szczelność azotem. przeglądałem twój tost odnośnie montażu i gratuluje ale mam takie pytanko czy wymieniałeś olej w sprężarce lub chociaż sprawdzałeś ile go tam jest?
-
U mnie jak włączę klimę, pokrętło jest na 0 i dmucha lekko.
Kiedy mi nabijali klimę to też wymianiali olej, przynajmniej tak mi mówili.
-
No to problem rozwiązany. Kolega miał nieszczelność. Masa tego oczywiście nie zalepi. Tylko spawanie albo wymiana na nowy. Czarek możesz mi powiedzieć jaki olej powinien trafić do sprężarki i w jakiej ilości?
-
artur a powiedzieli ci w jaki sposób to zrobili bo olej można wymienić tylko przez zdemontowanie sprężarki i nalanie nowego. nie dajcie się zwieść że po odessaniu przez maszyne 30ml to tylko tyle mieliście w układzie bo to jest ilość oddzielona z czynnika który odessali z układu. olej do roku 2001 to sp20 130ml a po 2001 to sp10 145ml ja korzystam z takich różnych danych które ktoś zebrał z autodaty w tym linku http://wollers.pl/daneklima/alfaromeo.htm
artur jeśli to oni ci zaklejali tą rurkę i napełniali to wróć do nich i niech naprawiają na gwarancji bo są tego winni a jeśli się nie znają to niech się tym zajmują bo tylko rynek psują.
-
NO to teraz wiem ile mam mieć czynnika w układzie. Rok temu dobijałem tylko patrząc na ciśnienie.