Ale czy to moze byc przez ta diode? Bo jeszcze chwile temu tego nie bylo a wymienilem ma led rurke bez CAN i aku sie pali zaroweczka na pewno bez can bo delikatnie sie jarzyla...
Printable View
Ale czy to moze byc przez ta diode? Bo jeszcze chwile temu tego nie bylo a wymienilem ma led rurke bez CAN i aku sie pali zaroweczka na pewno bez can bo delikatnie sie jarzyla...
odlacz moze wczesniej akumulator poczekaj z 30 min. i podepnij.Mysle, ze zbieg okolicznosci bo co by diodka Ci porobila
Przy okazji jeszcze podpialem mic z b&m bo odpiety byl:D moze gdzies cos zware robi? Moze byc?
nie wiem ja sie nie znam
Czarny:) kazdy sie ma czyms zna :) wiec Ty na pewno tez:)
Szybka diagnoza fesem napiecie 11.700 i spada w miare jak auto chodzi czyli nie laduje nic... albo lozyska na alternatorze padly calkiem bo zniknal dziwny dzwiek dobiegajacy z tamtej okolicy albo szczoty sie poblokowaly albo calkiem padl. Jutro sie sprawdzi.
Co ciekawe nowka aku na swiatlach z radiem itp teraz czyli ciemno przejechalem 80 km:) a podejrzewam ze jeszcze troche bym przejechal. Sukces?:)
Najtańszy miernik podepnij pod akumulator i sprawdzisz napięcie. Jak jest w okolicach 14V ( przy pracującym silniku ) to jest OK.
A jak nie to alternator do wyjęcia i sprawdzenia, jak by Ci padły łożyska to byś je na 100% usłyszał.
mysle ze standardowo mostek albo regulator napiecia
nie chcę straszyć, ale standardowo pada też uzwojenie, czyli w praktyce trzeba szukać nowego alternatora
szczerze powiedziawszy jakby był to faktycznie alternator to od razu wkładam tam nowy. Ja muszę mieć wszystko na tip top a no i jak auto ma służyć to niestety trzeba troche wyłożyć żeby faktycznie służyło i było bezawaryjne. Auta "zastane" chyba mają to do siebie że termostat i alternator to pierwsze rzeczy które po ruszeniu padają. Prosty przykład w grudniu kupiłem A3 która stała chyba od połtorej roku nie ruszana. Miesiąc jazdy padł alternator i termostat - wymiana i jest oki. Tu widze historia się powtarza - moja Alfa stała w dojczach 2 lata. Jeżdżę nią już miesiąc i termostat już wymieniłem teraz pora na alternator... Co ciekawe akumulator wymieniłem na nowy więc może on też skrócił żywot alternatora ?! :D miernikiem sprawdzałem 11V na zapalonym...