ok, dzięki :)
zmieniłem już zworkę J6 na -
:)
Printable View
ok, dzięki :)
zmieniłem już zworkę J6 na -
:)
Sprawdzałem te brązowe musisz dać jednak na +
Czyli
Blue sygnał z centralnego na zamkniecie drzwi
Yellow pusty
Red +12V stałe
Brown +12V stałe
White +12V ze stacyjki
Black -12V
Podłącz moduł ale tylko + i - i podaj z ręki masę na niebieski sprawdź na którym pojawiło się napięcie +12V jak wiesz możesz rozłączyć Teraz rozkręcasz schowek jest tam moduł komfortu z którego są sterowane szyby i szukasz przewodu na którym w momencie zamykania szyby pojawia się +12V zapisujesz który to przewód i która szyba Robisz tak ze wszystkimi 4 szybami Jak już masz znalezione to przecinasz jeden z tych przewodów (ten do której szyby ma zacząć zamykać) i dajesz przewód z modułu na którym pojawiło się napięcie np blue do przeciętego przewodu w kierunku szyby a drugi od pary czyli blue red do drugiego końca przeciętego przewodu Postępujesz tak ze wszystkimi szybami i powinno działać
ok dzięki kolego, a co z tą zworka J6? na minus czy na plus w końcu? Sygnał z centralnego to masa.
- - - Updated - - -
Mam podłączyć na czerwony + i na czarny - ? na który podać masę.. na niebieski ten na którym powinien być sygnał z centralnego zamka? Wtedy ma się pojawić napięcie na niebieskim który idzie do szyby tak?
podepne się pod temat
gdzie znajduje się moduł centralnego zamka w alfie 156
i może jakiś manual ktoś by napisał odnośnie podłączeń
Wszystko jest za schowkiem, należy go zdemontować i biała skrzyneczka jest od centralnego zamka :)
Jeśli chcesz do fabrycznego centralnego zamka podpiąć to raczej nie pomogę, tego nie wiem. Ja mam fabryczny centralny zamek, ale kupiłem do niego sterownik zamka centralnego z pilotem (fabrycznie nie miałem pilota). Ten sterownik zamka centralnego ma opcje domykania szyb-kabelek, który trzeba podpiąć pod (dodatkowo zakupiony) moduł domykania szyb. Moduł odkupiłem od kolegi z forum :) Nie pamiętam nazwy modułu.
Czy można podpiąć moduł pod fabryczny centralny zamek-tego nie wiem :(
Można podpiąć trzeba tylko podać sygnał z zamykania do modułu. Na allegro tych modułów jest pełno http://allegro.pl/modul-domykania-2-...485987275.html a tu polski bardzo dobry moduł http://allegro.pl/modul-domykania-2-...501145983.html To są moduły dla dwóch szyb jak chciał kolega kryniu78
alfastar daj potem znać jak Ci poszło
ok dam znać na pewno :) za jakąś godzinę dopiero się za to wezmę ;) M A R I O wytłumacz mi jeszcze jedna kwestię, napisałeś :
"Jak już masz znalezione to przecinasz jeden z tych przewodów (ten do której szyby ma zacząć zamykać) i dajesz przewód z modułu na którym pojawiło się napięcie np blue do przeciętego przewodu w kierunku szyby a drugi od pary czyli blue red do drugiego końca przeciętego przewodu"
ok.. jak znajdę kabelek na którym pojawi się napięcie 12V podczas zamknięcia szyby, wepnę się kabelkiem kolorem blue, a blue-red gdzie mam wpiąć? z drugiej strony silniczka szyby? (czyli ma się na nim pojawić 12V podczas OTWIERANIA szyby, czy tak?)