Sonda sprawdzona, jednak dziwi mnie to, że zaczyna bardzo późno pracować bo dopiero jak silnik osiągnie temperaturę ok75st. Czy tak powinno być?
Printable View
W takim razie jutro jeszcze raz podepnę kompa i sprawdzę ją dokładnie i wrzucę tu wykres jej pracy.
A więc tak.
Dzisiaj podpiąłem kompa i pierwsze co to sprawdzam błędy, i okazuje się, że są nadal-usterka nie usunęła się sama :D
Załącznik 66022
Co do błędu przepływomierza to może być spowodowane tym,że ostatnio go odłączyłem i odpaliłem silnik. Dwa pozostałe pojawiały się już wcześniej.
Poniżej wykresy pracy sondy lambda (która według mnie zaczyna działać późno bo dopiero prawie przy 80st), TRA,FRA i MAF.
Proszę o ocenę i opinię tych wykresów. Czy mam coś uszkodzone i gdzie ewentualnie szukać przyczyny tych błędów.
Z góry dzięki.
Załącznik 66023Załącznik 66024Załącznik 66025Załącznik 66026Załącznik 66027Załącznik 66028Załącznik 66029Załącznik 66030
Czyżby nikt nie znał odpowiedzi?
stopczyk26 sprawdź te screeny które wkleiłeś i powiedz co na nich widzisz? Ja u siebie nie widzę NIC, są tak małe i nie wyraźne, 3/4 tych zrzutów to białe tło.
Sprawdź jeszcze czy nie masz nieszczelności w wydechu przed sondą lambda. Jak auto ma przejechane ponad 160-170tys to możesz z miejsca zmienić sondę lambda.
Podczas przeprowadzania adaptacji po resecie parametrów na 100% ani razu nie wrzucałeś LPG, nawet na kilkaset metrów jazdy? Te błędy co wypisałeś są typowe dla LPG.
Screeny poprawione i myślę,że teraz są bardziej czytelne. Co do nieszczelności w wydechu to raczej taką opcję też można wykluczyć. Niedawno wymieniłem łącznik elastyczny na nowy bo było podejrzenie,że jest rozszczelniony i przy okazji uszczelki wydechu. Co do adaptacji po resecie to tak jak napisałem kilka postów wcześniej-po przejechaniu się na benzynie błąd zaraz powrócił. Na gaz wtedy auto nie było przełączane.
W tej chwili na liczniku jest 149000 km. Czy sonda jest oryginalna czy może była wymieniana to tego niestety nie wiem bo jestem właścicielem tego autko dopiero od nieco ponad roku.
pisał ci bubu321 że dla ECU M1.5.5 stosujemy alfadiaga, jeśli zaś uparcie stosujesz FES-a to dawaj plikiz tego FES-a a nie zrzuty..... poniżej opis tych blędów z Autodaty wersja 3.38.... nie jest to błąd P0171, P0172 czyli do sprawdzenia masz fałszywe powietrze, tor powietrza, cisnienie paliwa-pompa paliwa, wtryskiwacze cieknące, elektrozawor EVAP przewietrzania zbiornika paliwa oraz na końcu sondę paliwa..... paramtry FRA oraz TRA są na granicy poprawnych parametrów.
Witam ponownie po dłuższej przerwie. A więc wszystko posprawdzane i niby sprawne a błąd jak był tak jest nadal. Czy powodem tegoż błędu może być wypalony katalizator? Wydaje mi się, że tak jest bo w trakcie jazdy przy ok 2000 obr/min słychać brzęczenie z niego.