Co tu mówić o odcince na 6250 obr skoro przy 5000 obr przepustnica się przymyka o 15 stopni. Piłowanie tej wersji 78 KM powyżej 5 tys nie ma sensu bo na tym właśnie polega ograniczenie mocy tego silnika.
Printable View
Witam, fajnie , że temat trochę się rozkręcił :).
Alfaholikiem jestem od nie dawna ale zaczynam wnioskować , że niektórzy mylą też te silniki o poj. 1400 ccm. Wydaje mi się , że tylko 1,4 16V z mocą 78 KM ma zmuloną przepustnicę. W 1,4 8V jest normalnie. To jest zwykły prosty silnik 1,4 ośmiozaworowy.
W sumie to nie wiem dlaczego Alfa wycofała ten 1,4 16 V w tym modelu a zostawili 1,4 8V ? Chociaż z drugiej strony to czytałem w teście Fiata Punto , że właśnie ten 8V jest ponoć nie do zajechania i ogólnie mało awaryjny i udany silnik. Pojeździmy , zobaczymy:D.
Mantis30 , - rozumiem , że masz 1,4 16V i coś tam grzebałeś w ECU ? To mocy też Ci przybyło ? W Kreatorze Mocy ogólnie z Twojego silnika 100 KM wykręcają.
- - - Updated - - -
Zerknąłem właśnie na stronkę Unitronica. Podaję link do strony z wykresem mocy przed i po modzie 1,4 16V. Widać konkretnie jak przy 5000 obr/min moc jest zdławiona.
http://unitronic.pl/?p=429
1.4 8v to tak jak napisaleś starsza, ale i prostsza konstrukcja. Lepiej się powinna ta jednostka zbierać od dołu, inna charakterystyka od wersji 16v. Być może faktycznie do 2500 obr. wersje 8-zaworowe są bardziej elastyczne, ale tylko gdybam, bo nie robiłem takich porównań, opieram się wyłącznie na teorii i opiniach ;)
Być może wybrali starszą, mniej delikatną i złożoną konstrukcję by zminimalizować ew. koszty serwisowe?Cytat:
W sumie to nie wiem dlaczego Alfa wycofała ten 1,4 16 V w tym modelu a zostawili 1,4 8V ? Chociaż z drugiej strony to czytałem w teście Fiata Punto , że właśnie ten 8V jest ponoć nie do zajechania i ogólnie mało awaryjny i udany silnik. Pojeździmy , zobaczymy:D.
Ano, mam właśnie wersję o której piszesz :) Specjalnie takiej szukałem, bo wersje 8v były już dostępne na rynku, ale zależało mi na możliwości zrobienia "unlocka" :)Cytat:
Mantis30 , - rozumiem , że masz 1,4 16V i coś tam grzebałeś w ECU ? To mocy też Ci przybyło ? W Kreatorze Mocy ogólnie z Twojego silnika 100 KM wykręcają.
Teraz Kreator Mocy może i się para modem tego motorka, ale jak ja szukałem kogoś doświadczonego i chętnego do zdjęcia blokady to tylko Unitronic i Cinek byli w temacie, reszta wręcz z obrzydzeniem reagowała na informację, że chcę modować silnik wolnossący :]
Unitronic po za odblokowaniem na życzenie modyfikuje też dolot, ale nie chcialem takiem modyfikacji dokonywać mimo iż faktycznie 100KM a może i trochę więcej można wycisnąć.
Wynik hamowania mojego MiTo po zmianach:
http://img210.imageshack.us/img210/8115/mito14mod.jpg
Nawet wcześniej, mniej więcej przy 4800 obr. :)Cytat:
Zerknąłem właśnie na stronkę Unitronica. Podaję link do strony z wykresem mocy przed i po modzie 1,4 16V. Widać konkretnie jak przy 5000 obr/min moc jest zdławiona.
http://unitronic.pl/?p=429
Masz rację, silnik w twojej Alfie nie jest zdławiony, po prostu 78 KM to jest maks jaki da się z niego wycisnąć. Nie ma sensu przesuwać odcinki bo i tak ten silnik najlepsze co ma oddaje przy sporo niższych obrotach. Oprócz ryzyka uszkodzenia jednostki nic to nie da.
Powód jest prosty, silnik 8 zaworowy jest prostszy konstrukcyjnie i przez to tańszy w produkcji. Firma więcej zarabia na podstawowych modelach ale dla klientów to zły ruch - ten silnik nijak nie pasuje do charakteru Alfy Romeo, w porównaniu do wersji 16v to straszny mół. Wolno wchodzi na obroty i nie lubi wysokiego kręcenia. Do Fiata Punto gdzie miałem okazję go testować może i ujdzie ale w Alfie.....:mad:
Na pocieszenie warto dodać że ta wersja ma pewne zalety ekploatacyjne - nie powinna zuzywać dużo oleju co często się zdarza w "szesnastkach" i rewelacyjnie spisuje się z instalacją gazową. Jest też trwałym silnikiem ale i mocniejszej wersji na tym polu trudno coś zarzucić.
Właśnie chodzi o to, że tak nie będzie...bo po przekroczeniu przez silnik obrotów mocy maksymalnej zwiększenie prędkości o te 5km/h będzie trwało o wiele dłużej niż zmiana biegu na wyższy i przyspieszanie z zapasem mocy. Swoją droga to kolego musisz duuuzo potrenować skoro zmiana biegu trwa u ciebie 2s
Może się mylę ale skoro 1.4 16V 78KM jest tylko przytłumioną wersją silnika 95KM (ma wcześniej odcinkę obrotów) to skąd różnice w osiągach jeśli kręcenie wyżej by miało nic nie pomóc ?
Po wgraniu programu chyba wartości się przesuną w górę nieco ?
@Flar
Przeczytaj wszystkie posty w tym wątku od początku :) Będziesz wiedzieć o jaki motor chodzi.