Przed sprawdzaniem przepływomierza, sprawdziłbym EGR. Dziadostwo może się nie domykać, albo być tylko zasyfione.
Printable View
Przed sprawdzaniem przepływomierza, sprawdziłbym EGR. Dziadostwo może się nie domykać, albo być tylko zasyfione.
EGR jest zaslepiony cześciowo , wyciagnalem sprawdzilem , na kompie tez dobrze pokazywalo 100% a po naciesnieciu gazu spada do 1%. Wymieniony zawor overboost oraz wezyki . Zaobserwowalem ze sztanga cos byla jakby zacieta rozruszalem racznie teraz niby chodzi ale w sumie nic to nie pomoglo ... Moze cos z ta sztanga albo łopatkami turbo ?
Można ten wirnik wizualnie sprawdzić, ale trzeba mieć kanał:
-osłona komory silnika out
-przewód turbo-IC out
wtedy można zerknąć do turbo.
Jeżeli chodzi o sztangę, to powinna się cofnąć 1cm w stronę gruszki natychmiast po odpaleniu.
Nie wiem dokładnie jak to jest w 147, w 156 są 3 wężyki podciśnienia z przodu i jeden za silnikiem, idący od zbiorniczka podciśnienia.
Czyli jest podparty. Do tego wskazuje na to zaniżone turbo mierzone i zaniżone powietrze mierzone.
Przejedź się i zrób logi z powietrza żądanego i mierzonego, EGR i doładowanie mierzone i żądane (interesujące są obroty około 2500+ kiedy to mapa EGR go zamyka). Albo po prostu odkręć EGR, bo to nie wiele roboty i trzymając go w ręce do otworu od strony dolotu spalin (ten od dołu) nalej nafty. Jak przecieknie na druga stronę, to masz sprawcę.
Dzis zaslepiłem EGR całkowicie i widac 50% poprawy ... Wnioskujac dalo mu to latwiej sasysane powietrze hmm moze kolektor ssacy jest zaj*bany syfem na amen ? Nie chce go rozbierac bez powodu bo zakladam ze bedzie z tym troche wiecej roboty...
Sztanga i cisnienie jest okej bo bylo sprawdzane czujnikiem zegarowym...
Zatkałeś go całkowicie i nie masz błędu ? Ciekawe.
W takim razie masz jeszcze gdzieś otworek. Szukaj. Może jakaś uszczelka między częściami metalowymi ?
No błedu nie ma wgl nawet wczoraj odpinałem calkiem wtyczke od EGR i testowalem bez i tez błedu nie bylo...
Podejrzewam ze to moze byc cos z przeplywka bo czesciłem ja jakies 2 tyg temu przez jeden dzien bylo lepiej a od tego czasu coraz coraz gorzej . Odpinałem ja i tu jest dziwna sprawa auto wgl nie chodzi bez przepływki raz zapali udusi sie i tyle.
A błąd powinien się pojawić. Bardzo ciekawa sytuacja.
Zrób logi tak jak Ci pisałem i zobaczymy czy to przepływka.
Moje obydwie nie chodzą jak odepnę im przepływke.
Jutro bd miał przepływke egr i czujnik cisnienia doł. od kolegi na podmiane to mysle ze powinienem dojsc do ładu...
Witam,
podłączę się do wątku. Mam podobny problem z kopceniem na czarno przy przyśpieszaniu. Mam zaślepionuy EGR zaślepką z 4 otworami. Logi pokazywały mi że nie domyka dochodzi do 1% i koniec. Wczoraj wyjąłem zawór, wyczyściłem, trzpień elektrozawory chodzi lekko i dobrze. Niestety zrobiłem próbę szczelności benzyną tak jak kolega pisał wyżej i wyszło mi, że jeden grzybek puszcza trochę. Pytanie - skąd FES bierze info o pozycji EGR-a? Jeśli z elektromagnesu to mimo puszczania zaworu wskazanie powinno być dobre. Drugie - czy to niedomknięcie na 1% ma taki duży wpływ?
Nie wiem, czy brnąc dalej w EGR czy może wina jest wtrysków?
Chociaż robiłem próbę przelewową i wyszło mi ok, tzn różnice pomiędzy sąsiednimi wtryskami nie większe niż 20%.
POZDR>
DF