a wiec pomierzyłem wszystkie cewki uzwojenie pierwotne na każdej pokazywało 0,60 Ohm natomiast wtórne na pięciu pokazuje 2,94do2,96Mohm a na jednej 2,90 co można z tego wywnioskować ???
Printable View
a wiec pomierzyłem wszystkie cewki uzwojenie pierwotne na każdej pokazywało 0,60 Ohm natomiast wtórne na pięciu pokazuje 2,94do2,96Mohm a na jednej 2,90 co można z tego wywnioskować ???
Pomiar omomierzem jest mało wiarygodny, (tylko w przypadku uszkodzenia uzwojenia pierwotnego eliminuje cewkę) sam walczyłem z uszkodzeniami cewek (zazwyczaj są to przebicia międzyzwojowe na uzwojeniu wtórnym nie do zmierzenia), jedyna możliwość odszukania uszkodzonej cewki (miałem cztery dodatkowe) to test na zdjętej pokrywie przedniego bloku i obserwacja po ciemku jakie są przebicia (uszkodzona cewka daje jasne wyładowania do rdzenia) w ten sposób wybrałem 3 cewki bez przebić i zamontowałem je na głowicy pod kolektorem z pozostałych wybrałem 3 najlepsze na przednia głowicę.
Wyjaśniam, że praktycznie wszystkie jonizują powietrze w postaci bladej poświaty a te uszkodzone objawiają sie silnymi jasnymi wyładowaniami.
Mam nadzieję, że tym sposobem odnajdziesz i wymienisz uszkodzone cewki.
Odnośnie czyszczenia przepustnicy - odchylając ręcznie przepustnicę nie jesteś w stanie nic rozkalibrować, ustawienia uchylenia przepustnicy są mechaniczne i tego nie zmienisz, oczywiście nie wolno uchylać ręcznie przepustnice przy załączonym zapłonie bo wtedy pracuje silniczek krokowy. Rozbierałem wiele przepustnic tam jest zwykła przekładnia z kołami zębatymi z tworzywa i napęd silnikiem krokowym oraz potencjometr sygnału do ECU.
Po czyszczeniu przepustnicy trzeba tylko zrobić reset sterownika silnika (odłączyć akumulator na 5 min, podpiąć ponownie, załączyć zapłon bez uruchamiania silnika na 30 sek (nie dotykać pedałów gazu, hamulca i sprzęgła) wyłączyć zapłon na 40 sek. następnie uruchomić silnik na biegu jałowym do osiągnięcia temp. nominalnej - w czasie tych operacji nie wolno dotykać pedału gazu.
[QUOTE=stanlizak;953842]Pomiar omomierzem jest mało wiarygodny, (tylko w przypadku uszkodzenia uzwojenia pierwotnego eliminuje cewkę) sam walczyłem z uszkodzeniami cewek (zazwyczaj są to przebicia międzyzwojowe na uzwojeniu wtórnym nie do zmierzenia), jedyna możliwość odszukania uszkodzonej cewki (miałem cztery dodatkowe) to test na zdjętej pokrywie przedniego bloku i obserwacja po ciemku jakie są przebicia (uszkodzona cewka daje jasne wyładowania do rdzenia) w ten sposób wybrałem 3 cewki bez przebić i zamontowałem je na głowicy pod kolektorem z pozostałych wybrałem 3 najlepsze na przednia głowicę.
Wyjaśniam, że praktycznie wszystkie jonizują powietrze w postaci bladej poświaty a te uszkodzone objawiają sie silnymi jasnymi wyładowaniami.
Mam nadzieję, że tym sposobem odnajdziesz i wymienisz uszkodzone cewki.
Dopiero dzisiaj będę coś działał przy aucie jak przyjdą świece , a z tego co piszesz uszkodzonych może być kilka cewek ??
Tak, ja miałem uszkodzone 2 cewki, dlatego wszystkie testowałem na przedniej głowicy (wiadomo dostep) i najlepsze zamontowałem na tylną głowicę jak na razie po 6 miesiącach jest spokój.
jak coś to mam klika cewek w dobrych cenach
a wiec zamontowałem świece , wcześniej były z jedną elektrodą a teraz są z czterema czy ma to jakieś znaczenie ? A co do cewek to tylne dałem na przód i obserwowałem po ciemku ta co wcześniej"klikała" sobie pod kolektorem do dawała mega jasne światło druga też miała jakieś przebicia ale to takie prawie nie widoczne natomiast trzecia nie zabłysnęła ani raz , no to teraz pozostaje wymienić cewkę. A tak w ogóle po tym całym zabiegu zaświeciła się kontrolka wtrysku , czy ona zniknie po wymianie cewki czy trzeba będzie na kompa jechać ??
Konrtolka zgaśnie sama ale dobrze jest sprawdzić jakie błędy zostały zapisane w ECU.
Polecam zwykły kabelek VAG i program ECUscan i samemu sprawdzać i kasować błędy sterownika silnika i innych - wydatek zwraca się po dwóch użyciach bo w warsztatach chcą zawsze 50,-zł za każdym razem.
Odnośnie tego testu w ciemnościach to normalnie zdejmujesz dekiel, odpalasz silnik i patrzysz? Czy na zdjętej cewce to się robi? Kojarzę też że w FESie jest coś takiego jak tryb testowania cewki...