145/46/155 to stare włoskie paździochy i ja jakoś nie mam problemów, żeby to przyznać :P
ja jeszcze jedną wadę znalazłem - słabe światło cofania , w nocy w lusterkach ciężko coś dostrzec jak się cofa
No tak... rozgrzany do 80 stopni ( pierwszy jakieś 70- przy normalnej jeździe ten poziom mi się utrzymuje- termostat sprawny, bo się szybko nagrzewa)
Zrobiłem z 5-6 przejazdów... telefon przyklejony do kierownicy, ale stoperem nie urwałem poniżej 13... fakt taki, że mój czas reakcji i samo to, że na liczniku wyszukiwałem pełnej 100. ( GPS wtedy wskazuje mi ciut więcej - jakieś 105km)
Testy były różne, start z 4,600 zmiana biegu 6,300-6,400. Spróbowałem startować z 6 tys, ale sama rolka i nic więcej.
tak więc ten czas reakcji + niedokładność licznika... 12s... z czego na starcie dawałem mu 0,5 przewagi...
Przydałby się pomiar z jakiegoś programu OBD.... Ale za chiny nie mogę się z moją alfą połączyć.
Oponki Yokohama 185/15 Profil 65. Alusy. Jezdnia o tej porze.... lekko może być zimna, ale sucha.
Do pomiarów szczerze polecam GPS,
GPSperformance na każdą nawigację/ PDA z windowsem CE lub mobile
albo Android, (prawie każdy przecież ma dostęp do smarkfona), masa programów, ale nie trafiłem jeszcze na prosty, darmowy i skuteczny.
Jest też opcja w Alfadiagu, ale nie testowałem.
Co najważniejsze dwie osoby na pokładzie i pełny bak, żeby wyniki były miarodajne, stoperem niestety nic nie zwojujemy.
Czemu nie możesz się połączyć, jakiego interfejsu używasz?
Jutro spróbuję urwać na innej prostej kręcąc do 7 tys. Fakt moc zdycha, ale po wbiciu wyższego może będzie lepiej. Na YT jak jak patrzę to wyniki oscylują jakoś przy 11s, wszyscy kręcą do 7tys. Tylko, że inaczej siedzieć przed kompem i śledzić wskazówkę inaczej jak się jedzie.
- - - Updated - - -
Idzie pw
No skoro skręcą do 7 to raczej nie ma przy 6,5. Samemu mi się zdarzało podejść pod 7'emke i jakoś nie słyszałem odcinki.
Chodzi mi o przełożenia biegów. Fakt moc już maleje, ale wrzucając na dwójkę właśnie wypada nam w okolicy 4,600-4,700...
http://www.youtube.com/watch?v=bdY7NbsBlNU wysoka 12... odcięcie 7300?
FES u mnie pokazuje najwyższe osiągnięte obroty 7360 RPM. Przy jednej osobie na pokładzie spokojnie wychodziło 10,5 sekundy kręcąc prawie pod 7kRPM.
Na czas bardzo duży wpływ ma trakcja na jedynce, ale z wielu prób robionych ze znajomymi w kilku typowych przednionapędówkach (do 150KM) wychodzi, że lepiej popiszczeć niż zamulić start.
Jak czytam takie dywagacje przypomina mi się stary golf 1.6TD którym musiałem wszystkim udowadniać, że diesle też się mogą kręcić wysoko. Czerwone pole kończyło! się na 5,5k a on ciągnał żwawo dalej poza obrotomierz.
na lpg to zapalniczki są choć dobre zapalniczki i tak są na benzynę ;) moje spostrzeżenia? bardzo wygodne auto, pakowne, proste w obsłudze, części względnie tanie (415zł za linkę od biegów to trochę dużo tudzież amortyzator przód gdzie auto ma 16lat :D), niebanalny wygląd, średnio ekonomiczne (ok. 10l w mieście, 6 w trasie), elegancko się jeździ, zakręty wzorowo.
wadami są kiepska widoczność choć nauczyłem się cofać na lusterka i wjeżdżam w 90% miejsc bez problemów, słabe światło cofania (dopomagam sobie awaryjnymi w bramie bloku), zbyt słabe zabezpieczenie korozyjne.
cholera, przyrosłem do tego auta :D chyba fundnę mu dożywocie ;)