Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 102

Temat: Porównania, spostrzeżenia dot. 146. Użytkowanie codzienne, prowadzenie.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał Bisu Zobacz post

I daruj pseudofanatyczne obelgi " niemieckie parchy"...
    145/46/155 to stare włoskie paździochy i ja jakoś nie mam problemów, żeby to przyznać

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Nie wiem, może ja dobrze usiąść nie potrafię Ale mi pół uda wystaje ponad siedzisko A po kilkudziesięciu minutach zaczynają boleć mnie plecy Dodam, że najniższe położenie fotela jest nadal za wysokie. Inne wkurzające rzeczy, to ogromny promień zawracania i kiepska widoczność do tyłu
    ja mam 172 cm i dla mnie auto jest idealne
    co do widoczności to też jakoś daje radę, może powiem, że bywa gorzej a ciekawe co mówią ludzie ze spojlerem
    jeszcze jedno: wszystkie lusterka są.. kijowe :/ jak nazbieram to wymieniam na asferyczne

Użytkownik Ogier Avatar marktds
    Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    146 1.9 JTD 99'

Domyślnie

ja jeszcze jedną wadę znalazłem - słabe światło cofania , w nocy w lusterkach ciężko coś dostrzec jak się cofa

Bisu
    Gość

Domyślnie

No tak... rozgrzany do 80 stopni ( pierwszy jakieś 70- przy normalnej jeździe ten poziom mi się utrzymuje- termostat sprawny, bo się szybko nagrzewa)
    Zrobiłem z 5-6 przejazdów... telefon przyklejony do kierownicy, ale stoperem nie urwałem poniżej 13... fakt taki, że mój czas reakcji i samo to, że na liczniku wyszukiwałem pełnej 100. ( GPS wtedy wskazuje mi ciut więcej - jakieś 105km)
    Testy były różne, start z 4,600 zmiana biegu 6,300-6,400. Spróbowałem startować z 6 tys, ale sama rolka i nic więcej.
    tak więc ten czas reakcji + niedokładność licznika... 12s... z czego na starcie dawałem mu 0,5 przewagi...
    Przydałby się pomiar z jakiegoś programu OBD.... Ale za chiny nie mogę się z moją alfą połączyć.
    Oponki Yokohama 185/15 Profil 65. Alusy. Jezdnia o tej porze.... lekko może być zimna, ale sucha.
    Ostatnio edytowane przez Bisu ; 09-09-2012 o 23:18

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    145 1.8 TS MY99

Domyślnie

Do pomiarów szczerze polecam GPS,
    GPSperformance na każdą nawigację/ PDA z windowsem CE lub mobile
    albo Android, (prawie każdy przecież ma dostęp do smarkfona), masa programów, ale nie trafiłem jeszcze na prosty, darmowy i skuteczny.
    Jest też opcja w Alfadiagu, ale nie testowałem.

Co najważniejsze dwie osoby na pokładzie i pełny bak, żeby wyniki były miarodajne, stoperem niestety nic nie zwojujemy.

Czemu nie możesz się połączyć, jakiego interfejsu używasz?

Bisu
    Gość

Domyślnie

Jutro spróbuję urwać na innej prostej kręcąc do 7 tys. Fakt moc zdycha, ale po wbiciu wyższego może będzie lepiej. Na YT jak jak patrzę to wyniki oscylują jakoś przy 11s, wszyscy kręcą do 7tys. Tylko, że inaczej siedzieć przed kompem i śledzić wskazówkę inaczej jak się jedzie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Marian Muh Zobacz post
    Czemu nie możesz się połączyć, jakiego interfejsu używasz?
    Idzie pw

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Bisu Zobacz post
    Jutro spróbuję urwać na innej prostej kręcąc do 7 tys.
    A gdzieś przy 6500 nie ma przypadkiem odcięcia? Ale nawet jeśli to nie widzę sensu skoro najwyższy moment uzyskuje przy 4600 obr/min.

Bisu
    Gość

Domyślnie

No skoro skręcą do 7 to raczej nie ma przy 6,5. Samemu mi się zdarzało podejść pod 7'emke i jakoś nie słyszałem odcinki.
    Chodzi mi o przełożenia biegów. Fakt moc już maleje, ale wrzucając na dwójkę właśnie wypada nam w okolicy 4,600-4,700...

http://www.youtube.com/watch?v=bdY7NbsBlNU wysoka 12... odcięcie 7300?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    145 1.8 TS MY99

Domyślnie

FES u mnie pokazuje najwyższe osiągnięte obroty 7360 RPM. Przy jednej osobie na pokładzie spokojnie wychodziło 10,5 sekundy kręcąc prawie pod 7kRPM.
    Na czas bardzo duży wpływ ma trakcja na jedynce, ale z wielu prób robionych ze znajomymi w kilku typowych przednionapędówkach (do 150KM) wychodzi, że lepiej popiszczeć niż zamulić start.

Jak czytam takie dywagacje przypomina mi się stary golf 1.6TD którym musiałem wszystkim udowadniać, że diesle też się mogą kręcić wysoko. Czerwone pole kończyło! się na 5,5k a on ciągnał żwawo dalej poza obrotomierz.

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

na lpg to zapalniczki są choć dobre zapalniczki i tak są na benzynę moje spostrzeżenia? bardzo wygodne auto, pakowne, proste w obsłudze, części względnie tanie (415zł za linkę od biegów to trochę dużo tudzież amortyzator przód gdzie auto ma 16lat ), niebanalny wygląd, średnio ekonomiczne (ok. 10l w mieście, 6 w trasie), elegancko się jeździ, zakręty wzorowo.

wadami są kiepska widoczność choć nauczyłem się cofać na lusterka i wjeżdżam w 90% miejsc bez problemów, słabe światło cofania (dopomagam sobie awaryjnymi w bramie bloku), zbyt słabe zabezpieczenie korozyjne.

cholera, przyrosłem do tego auta chyba fundnę mu dożywocie
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.