Na to się mówi pokrywa zaworów - jest tam uszczelka, więc przy okazji wymiany rozrządu warto i ją wymienić.
Tak to wygląda: http://allegro.pl/uszczelka-pokrywy-...579126141.html
Printable View
Na to się mówi pokrywa zaworów - jest tam uszczelka, więc przy okazji wymiany rozrządu warto i ją wymienić.
Tak to wygląda: http://allegro.pl/uszczelka-pokrywy-...579126141.html
nie chodzi mi o pokrywę zaworów , tylko własnie o osłonę rozrządu ... czy tam nie strzelają uszczelniacze na napinaczu lub na wałach ? bo ewidentnie sączy się olej spod obudowy paska rozrządu
Chciałbym wymienić rozrząd 1.9 JTD
Zaproponowali mi taki zestaw co o nim myślicie ??
Pasek Dayco (wolałbym gates'a co o nim myślicie )
Napinacz Litens
Rolka SKF (tu zostaje bez zmian)
Pompa Airtex
Co o tym zestawie sądzicie co byście zmienili
ja mam takie zestawienie u siebie. kupowałem autosklep24.pl. PAsek miał oznaczenia, wiec spoko. Wymienilem z pół roku temu. Narazie chodzi
kolego jak wymieniasz rozrzad to wymien od razu simeringi na walkach bo to dokladnie tam czesto saczy sie olej.
tak jest koszt oryginału mały ok30zł a spokój do następnej wymiany :)
Witam,
Podłączę się do tematu, żeby nie dublować i trochę rozszerzę. Zbliżam się do wymiany rozrządu w mojej alfie za kilka tygodni i już zaczynam pomału kompletowanie części (oprócz rozrządu będzie jeszcze olej, filtry, itp.). Mam silnik 2.0 twin spark, przebieg 140 000km. Poprzednio rozrząd był robiony przy 86 000km, 5 lat temu. Co było dokładnie robione, nie wiem, bo to było dwóch właścicieli temu i jeszcze za granicą.
Chciałem się was poradzić po pierwsze o części, a po drugie co przy okazji rozrządu warto jeszcze zrobić.
Co do części, to idę w podzespoły bardzo dobrej jakości i mam na oku taki zestaw za 545zł już z wysyłką:
1.Pasek rozrządu ContiTech CT877/wzmocniony/168x24/
2.Pasek rozrządu balast ContiTech CT970/wzmocniony/130x15/
3.Rolka napinająca SKF VKM12173
4.Rolka napinająca SKF VKM12277
5.Rolka kierunkowa SKF VKM22177
6.Pompa wody RUVILLE EVR65883
Tu chciałbym zapytać o pompę wody. Wydaje mi się, że Ruville to dobra marka i czy jest sens dopłacać do pompy SKF. W tym samym sklepie, zestaw jak powyżej tylko, że z pompą SKF za 615zł z wysyłką, więc różnica 70zł.
Kolejna sprawa to wariator. Jeśli auto ma oryginalny przebieg, to podejrzewam, że przy pierwszej wymianie rozrządu mógł być nie wymieniany. Jestem za tym, żeby go wymienić i mieć spokój, bo zamierzam jeszcze kilka lat tą alfą pojeździć. Czy słychać mój aktualny wariator? nie wiem, czasami mi się wydaje, że delikatnie słychać po włączeniu silnika, ale może jestem przewrażliwiony.
Następny temat to pasek urządzeń pomocniczych i napinacz. Czy w silniku 2.0 jest do niego tylko napinacz, czy jeszcze jakaś dodatkowa rolka? I też pytanie do was, co radzili byście zrobić, ponieważ 2 lata temu przy przebiegu 123 000km zaraz po zakupie coś piszczało na zimnym silniku i wymieniłem ten pasek (problemem nie był jednak pasek tylko blacha nad wydechem). Jeszcze wtedy nie ogarniałem tak bardzo pewnych spraw i nie pomyślałem, żeby z paskiem wymienić napinacz. Nie chciałbym, żeby pasek alternatora był "słabym" punktem, który może za jakiś czas strzelić i dodatkowo rozwalić pasek rozrządu. Co byście radzili, wymienić napinacz tego paska, czy dodatkowo pasek też na nowy?
No i na koniec, czy można jeszcze przy okazji wymienić/zrobić coś co nie zrujnuje za bardzo kieszeni, a tylko wyjdzie na plus?
Przeczytałem ostatnio, że można wymienić uszczelniacze wałków rozrządu i wału bodajże. Koszt nieduży, a dodatkowy spokój.
Śmiało piszcie swoje sugestie i propozycje.
Pozdrawiam.
Ruville to pakowacz i pakuje części od producentów min. skf do pudełek ze swoim logiem.
- - - Updated - - -
Zamiast wymieniać na zaś podzespoły zostaw sobie tą kasę na niespodziewane wydatki które wyjadą podczas użytkowania samochodu. Co do wariatora to jak chcesz wymieniać uszczelki wału żeby mieć spokój a zastanawiasz się nad wariatorem to na pewno nie tędy droga.
Pasek wieloklina zostaw w spokoju ewentualnie rolka napinacza tego paska ale to zazwyczaj słychać, ewentualnie niech mechanior sprawdza podczas wymiany rozrządu.
Liczę koszty i właśnie zacząłem się zastanawiać czy jest sens wymieniać podzespoły na zaś i chyba tak zrobię że pójdzie kompletny rozrząd, a ew powiem mojemu mechanikowi niech sprawdzi rolke napinacza wieloklina.
Co do rozrządu to jeden z użytkowników doradził mi paski Dayco, ponieważ mają odpowiedni kształt rowków. Poczytałem opinie i chyba będę się właśnie ku Dayco skłaniał.
A jeszcze jedno pytanie: jakbym teraz wymienił sam rozrząd bez wariatora i zacząłby się odzywać w ciągu najbliższego roku, to chcąc go wymienić za rok przy wymianie oleju wystarczyłoby jakbym dał sam nowy pasek rozrządu?