Ja w swojej przy okazji wymiany sprzęgła wymieniłem całe to "ustrojstwo" i teraz mam spokój, choć czasem lubi wejść z oporem
Printable View
Ja w swojej przy okazji wymiany sprzęgła wymieniłem całe to "ustrojstwo" i teraz mam spokój, choć czasem lubi wejść z oporem
Koledzy rozróżnijcie proszę że autor tematu ma 2.0ts czyli skrzynia 5tka i bez podciąganego wstecznego. Wypowiadanie się o dieslach nie ma sensu - podciągany wsteczny i 5 lub 6 biegów... Kompletnie inny system.
Żeby szybko wrzucić w ts wsteczny bez zgrzytu, polecam po wciśnięciu sprzęgła wbić inny bieg i z niego dopiero R.
Dla przykładu, załączona Jedynka -> sprzęgło -> lewarkiem z jedynki na dwójkę i z dwójki na wsteczny -> puścić sprzęgło.
To chyba taki urok tej skrzyni przekładniowej, że sobie zgrzytnie na wstecznym. Jeździłem kilkoma 156 z TSem pod maską i każdy ma tak samo. Wystarczy dłużej przytrzymać sprzęgło i zazwyczaj pomoże. Nie ma też reguły na to kiedy nie chce wskoczyć wsteczny, sporadyczna ale upierdliwa przypadłość.
Przeciez w TS jest wsteczny niesynchronizowany, to musi zazgrzytać od czasu do czasu jak nie wyhamuje do końca skrzynia albo lekko sprzegło płozi. W Uazie jest jedynka i dwójka bez synchronizacji:) a też sie da jeździć bez zgrzytów:)