Witam
Problem mam taki jak w temacie tzn. przy wrzucaniu wstecznego czasami zgrzyta a czasami nie wchodzi do końca. Dodam że na innych biegach tego nie mam. Chcę wymienić sprzęgło tylko czy to pomoże?
Witam
Problem mam taki jak w temacie tzn. przy wrzucaniu wstecznego czasami zgrzyta a czasami nie wchodzi do końca. Dodam że na innych biegach tego nie mam. Chcę wymienić sprzęgło tylko czy to pomoże?
Jeśli na innych biegach jest wszystko dobrze i sprzęgło bierze prawidłowo to nie jestem przekonany że to pomoże. Nie masz kolego luzu na lewarku?
Jak kilka razy wysprzęglisz i wrzucisz też zgrzytnie?
Czy jak wrzucisz wsteczny i zgrzytnie, wbijesz na luz i znowu wrzucisz to też zgrzytnie?
Ostatnio edytowane przez PRE2ES ; 18-10-2012 o 14:45
Zgrzytanie nie musi być wynikiem problemów ze sprzęgłem, może być to docisk, łożysko, pompa. A jak chwilę poczekasz po wciśnięciu sprzęgła to też zgrzyta?
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Gdy zgrzytnie i wrzucę luz i znów to tego nie ma. Ogólnie coś ciężko wchodzi. Jest jakby opór mniej więcej w połowie ruchu lewarka.
Po chwili trzymania pedału wchodzi elegancko.
w naszych samochodach to częsta przypadłość,często jest to luz na lewarku
Alfa, czyli walka serca z rozumem
Koledzy wedlug mnie problemem moze byc najzwyklejsze zuzycie skrzyni, ile masz najechane km? U mnie tez cos takiego wystepuje, sprzeglo wsteczny nie chce delikatnie wejsc, wystarczy wysprzeglic i przy kolejnej probie wchodi jak po masle (u mnie najechane 224k).
Może się mylę, ale bieg wsteczny nie jest synchronizowany i stąd czasem zgrzytnie. Wyeliminuj, jak piszą koledzy luzy mechanizmu zmiany biegów, sprawdź (zmień) olej w skrzyni i ciesz się z jazdy
Myślę, że luźny mechanizm zmiany biegów, zużyty lub niewłaściwy olej oraz konstrukcja skrzyni powodują niezbyt płynne wchodzenie wstecznego biegu. Przypadłość ta często występuje również w nowych autach różnych producentów. Pamiętam, że w Fiatach 125, Polonezach itp. było to normą. Astra, którą jeździ moja żona, mimo niezłego stanu uwielbia zgrzytać podczas włączania wstecznego. Nie dawno jeździłem rocznym Subaru (przebieg ok. 10 tys.) i w tym aucie nie zawsze wsteczny wchodził płynnie. Wyeliminuj luzy lewarka oraz mechanizmu wybieraka skrzyni i powinno być ok!
Wg mnie największy problem stoi po stronie mechanizmu wybieraka - po przesmarowaniu go dużo łatwiej mi wchodzi bieg wsteczny ale i tak czasem lubi się nie dać wbić![]()