Ja to samo miałem, wymieniłem i teraz klapa odskakuje. gorzej jak jest samochód przechylony wtedy nie działa i z kluczyka trzeba otwierać. Mam na myśli czasówke wstawić, przytrzymało by klapę, dopóki nie podejdę i podniosę.
Printable View
z tym otwieraniem klapy to sam nie wiem, mi np. nie odskakuje. jest problem w podnoszeniu jej właśnie jak masz zajęte ręce ale nie podnoszę za kluczyk. ładny kolor :) masz coś z wycieraczkami bo jedna jest nieco wyżej niż ta druga bądź na odwrót- ta od kierowcy opadła.
antenę od fiata uno, bravo/brava - wszystkie w tym czasie były takie same ;)
"na niskich obrotach coś sie ten samochód dusi i dławi, trzeba dodać gazu i wszystko jest ok. (może ktoś miał taki problem i może określić ile takie coś może kosztować)"
Witam. W moim przypadku przyczyna dławienia i duszenia na wolnych obrotach był zawieszający się silniczek krokowy (koszt silniczka 40zł), oczywiście przyczyn takiego zachowania może być wiele np, filtr powietrza, filtr paliwa, przewody, świece, wtryski...
silniczek krokowy? a boxery mają coś takiego?
Szarpanie silnika na wolnych obrotach może być spowodowane nieszczelnym zaworem. Zrób pomiar ciśnienia sprężania. Jeżeli auto nie spala za dużo oleju to niskie ciśnienie na jednym z cylindrów będzie wskazywało właśnie na nieszczelny zawór. Dobra nowina jest taka, że to nie tragedia w razie konieczności naprawy :)
O ile się orientuję twój silnik ma hudrauliczną regulację luzów. Teoretycznie i tutaj może być problem, ale słyszałbyś wtedy stukanie.
Chciałbym sobie kupić boxera, tylko nie bardzo wiem co bym z nim robił :D
No nic po świętach jestem umówiony z magikiem od alfy w Radomiu :) zobaczymy co powie na ten silnik ale fajnie cos wiedzieć na ten temat... można przygrac pawiana że sie na tym znam to może ze mnie nie zedrze majątku :)
wycieraczki chodzą normalnie więc nie wiem co może być z nimi nie tak, w ogole dzięki panowie za te wszystkie posty, nie spodziewałem sie że aż tyle osób odpisze :) to jest moj pierwszy samochód własny (przez 5 lat brałem/pozyczałem samochody od najblizszej rodziny) i powiem Wam że chyba powoli naprawde sie zakochuje w Alfie :)
A co do tego silniczka do spryskiwaczy jeszcze ktoś by mi odpisał, ja mam go tak normalnie przekręcić i powinien wyskoczyć ze zbiornika ? bo probowałem i to nic nie daje a taka pogoda że jazda bez spryskiwaczy jest udręką ... :/
Jeżeli chodzi o otwieranie klapy to teleskopy nie mają nic do tego Musisz wyregulować zamek. Najpierw spróbuj tam gdzie wchodzi zamek klapy do karoserii samochodu jest taka plastykowa zaślepka odkręcasz ją i w środku Masz dwie śruby chyba 10 poluzuj je i obniż to całe mocowanie niżej, spowoduje to że cała klapa po zamknięciu będzie sprężynować na uszczelce i po naciśnięciu przycisku odskoczy. A w temacie spryskiwacza to koło mocowania klapy pod taką gąbką jest trójnik z zabezpieczeniem cofania płynu musisz go rozpiąć zatkąć jedną dziurkę palcem i pociągnąć płyn bo sam nie pójdzie jak płyn się skończył nie potrezbnie urwałeś mocowanie wężyka. A wycieraczkę Masz prawą za wysoko wystarczy ściągnąć zaślepkę przy mocowaniu ramienia i kluczem nasadowym 13 odkręcić przesunąć na wieloklinie ramie w kierunku maski dokręcić i po sprawie. A antenę Masz urwaną czy odkręconą bo jeżeli odkręconą to taki bat Kupisz w każdym motoryzacyjnym za 10 zł. Proponuję też koledze Tomakt wyczyścić krokowy i przepustnicę i bajpas pomiędzy krokowym nie wiem jaki tam jest ale jak taki sam jak w 1.6 to na dwa torxy i już odkręcony.