Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 99

Temat: Zakup Alfy 146 i kilka problemów na początek

Użytkownik Świeżak Avatar ostry146
    Mieszka w
    Kędzierzyn-Koźle
    Auto
    była 146 1.4 boxer, była 159 w klekocie..., jest Julka

Domyślnie

Cytat Napisał PawelRm Zobacz post
    więc tak... mimo że wymienie teleskopy to możliwe że bagażnik dalej nie będzie podskakiwał ? trochę to męczące jak mam jedną rękę zajętą jakąś torbą a kluczyk przy podnoszeniu musi być przekręcony i nim podnosze klape.... boje się że sie złamię

Ja to samo miałem, wymieniłem i teraz klapa odskakuje. gorzej jak jest samochód przechylony wtedy nie działa i z kluczyka trzeba otwierać. Mam na myśli czasówke wstawić, przytrzymało by klapę, dopóki nie podejdę i podniosę.

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

z tym otwieraniem klapy to sam nie wiem, mi np. nie odskakuje. jest problem w podnoszeniu jej właśnie jak masz zajęte ręce ale nie podnoszę za kluczyk. ładny kolor masz coś z wycieraczkami bo jedna jest nieco wyżej niż ta druga bądź na odwrót- ta od kierowcy opadła.

antenę od fiata uno, bravo/brava - wszystkie w tym czasie były takie same
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar radkuj
    Mieszka w
    TOMASZÓW MAZOWIECKI
    Auto
    Była Alfa Romeo 146 1.6 BOXER jest Lancia Lybra 1.9 JTD

Domyślnie

"na niskich obrotach coś sie ten samochód dusi i dławi, trzeba dodać gazu i wszystko jest ok. (może ktoś miał taki problem i może określić ile takie coś może kosztować)"

Witam. W moim przypadku przyczyna dławienia i duszenia na wolnych obrotach był zawieszający się silniczek krokowy (koszt silniczka 40zł), oczywiście przyczyn takiego zachowania może być wiele np, filtr powietrza, filtr paliwa, przewody, świece, wtryski...
    Tam, gdzie kończy się rozsądek jest prawdziwa motoryzacja czytaj- Alfa Romeo!!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

silniczek krokowy? a boxery mają coś takiego?

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tomakt Zobacz post
    Ma Twoim avatarze jest doskonale widoczny..

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Szarpanie silnika na wolnych obrotach może być spowodowane nieszczelnym zaworem. Zrób pomiar ciśnienia sprężania. Jeżeli auto nie spala za dużo oleju to niskie ciśnienie na jednym z cylindrów będzie wskazywało właśnie na nieszczelny zawór. Dobra nowina jest taka, że to nie tragedia w razie konieczności naprawy

O ile się orientuję twój silnik ma hudrauliczną regulację luzów. Teoretycznie i tutaj może być problem, ale słyszałbyś wtedy stukanie.

Chciałbym sobie kupić boxera, tylko nie bardzo wiem co bym z nim robił
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Rowerzysta Avatar PawelRm
    Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto
    była: Alfa Romeo 146 1.7 BOXER 1996r :( jest 307

Domyślnie

No nic po świętach jestem umówiony z magikiem od alfy w Radomiu zobaczymy co powie na ten silnik ale fajnie cos wiedzieć na ten temat... można przygrac pawiana że sie na tym znam to może ze mnie nie zedrze majątku

wycieraczki chodzą normalnie więc nie wiem co może być z nimi nie tak, w ogole dzięki panowie za te wszystkie posty, nie spodziewałem sie że aż tyle osób odpisze to jest moj pierwszy samochód własny (przez 5 lat brałem/pozyczałem samochody od najblizszej rodziny) i powiem Wam że chyba powoli naprawde sie zakochuje w Alfie

A co do tego silniczka do spryskiwaczy jeszcze ktoś by mi odpisał, ja mam go tak normalnie przekręcić i powinien wyskoczyć ze zbiornika ? bo probowałem i to nic nie daje a taka pogoda że jazda bez spryskiwaczy jest udręką ... :/

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Jester Zobacz post
    z tym otwieraniem klapy to sam nie wiem, mi np. nie odskakuje. jest problem w podnoszeniu jej właśnie jak masz zajęte ręce ale nie podnoszę za kluczyk. ładny kolor masz coś z wycieraczkami bo jedna jest nieco wyżej niż ta druga bądź na odwrót- ta od kierowcy opadła.

antenę od fiata uno, bravo/brava - wszystkie w tym czasie były takie same
    Odskakiwanie klapy załatwisz sobie przez wykręcenie troszkę(pół obrotu)gumowych odbojników po obu stronach klapy.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomakt Zobacz post
    Boxery mają takich małych murzynków,oni to pilnują obrotów.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

Jeżeli chodzi o otwieranie klapy to teleskopy nie mają nic do tego Musisz wyregulować zamek. Najpierw spróbuj tam gdzie wchodzi zamek klapy do karoserii samochodu jest taka plastykowa zaślepka odkręcasz ją i w środku Masz dwie śruby chyba 10 poluzuj je i obniż to całe mocowanie niżej, spowoduje to że cała klapa po zamknięciu będzie sprężynować na uszczelce i po naciśnięciu przycisku odskoczy. A w temacie spryskiwacza to koło mocowania klapy pod taką gąbką jest trójnik z zabezpieczeniem cofania płynu musisz go rozpiąć zatkąć jedną dziurkę palcem i pociągnąć płyn bo sam nie pójdzie jak płyn się skończył nie potrezbnie urwałeś mocowanie wężyka. A wycieraczkę Masz prawą za wysoko wystarczy ściągnąć zaślepkę przy mocowaniu ramienia i kluczem nasadowym 13 odkręcić przesunąć na wieloklinie ramie w kierunku maski dokręcić i po sprawie. A antenę Masz urwaną czy odkręconą bo jeżeli odkręconą to taki bat Kupisz w każdym motoryzacyjnym za 10 zł. Proponuję też koledze Tomakt wyczyścić krokowy i przepustnicę i bajpas pomiędzy krokowym nie wiem jaki tam jest ale jak taki sam jak w 1.6 to na dwa torxy i już odkręcony.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Boxery mają takich małych murzynków,oni to pilnują obrotów.
    Wyjątkiem jest boxer 16v, gdzie krokowy wcale nie jest czarny i nie taki mały