Obieg musi być zamknięty, temperatura na max, żeby również płyn z nagrzewnicy krążył w układzie.
Printable View
Obieg musi być zamknięty, temperatura na max, żeby również płyn z nagrzewnicy krążył w układzie.
Czyli obieg zamknięty/wewnętrzny ma na to wpływ....
Wię tak:
grzeje samochód z odkręconym korkiem zbiorniczka, zakręconym motylkiem na chłodnicy (skoro leciał płyn bez powietrza, raczej nie ma co go odkręcać), włączam nadmuch na 4 bieg i obieg zamkniety - czy tak?
Jeszcze jakieś sugestie, żeby tak nie krążyć - będę szedł do auta, póki nagrzane :)
Dokładnie tak jak napisałeś.
Ma to wpływ. Kolega Saroo już to wyjaśnił.
Hmmm coś jest dalej nie tak :/
Zastosowałem się do powyższego schematu i dalej wskazówka wędruje max 80 - no może troszeczke ponad - i włącza się wentylator.
Pomijam fakt, że aby złapać temp. (80st) auto nagrzewało sie ponad godzinę...
Przyznać trzeba, że grzeje dmuchawa jak wściekla.
Zauważyłem, a w zasadzie usłyszalem po wyłączeniu auta takie bulgotanie - wszystko wskazuje na zapowietrzenie, ale nie mogę go odpowietrzyć :/
Jak jest bulgotanie to pewnie nagrzewnica u mnie po odpowietrzeniu też tak było po kilku odpaleniach znikło, a poza tym nie wiem skąd wziąłeś 110*C tak to w żadnym się nie powinien włączać wentylator heh ciekawe ile byśmy tak pojeździli, dalej się schładza silnik jak ruszysz??? Jak tak to musi termostat dawać płyn na chłodnice więc może się zaciął?? Nowe nie zawsze znaczy że dobre.
Racja - z tym 110st to nie wiedzialem - sugerowałem się Oplem Omega :)
Jeśli chodzi o alfę, to sprawdziłem i tak:
Termostat otwiera się przy 80-85st
wentylator włacza się przy 92st - pierwszy bieg a przy 97st - 2 bieg
nie mniej jednak, na postoju, jak auto sięnagrzeje i stoi, to osiągnie 80st - powiedzmy, że to jest ok.
Problemem jest, że podczas jazdy, max jaki osiąga temp to jakieś 60st.....:/
spróbuj pomierzyć temperaturę płynu w zbiorniczku po nagrzaniu i wyłącz silnik i porównaj wskazania różnica kilku stopni do przyjęcia tylko uwaga na temperaturę cieczy wystarczy zwykły szklany co do wskazań -to wskazuje na uszkodzony czujnik albo kable
Sprawdzę jeszcze czujnik temperatury, aby mieć pewność, czy czasem on nie szwankuje. Szybciej wymienić czujnik niz znowu termostat :)