Masa, nie JTD nie powinieneś lać czasem oleju o lepkości 5w40?
Printable View
Masa, nie JTD nie powinieneś lać czasem oleju o lepkości 5w40?
Wlewa o takich parametrach jakie zaleca producent (czerwona naklejka pod maską z płynami eksploatacyjnymi).
Załącznik 81790
Może być i taki i taki :)
do temp. -15 zalewa dobry, ale LM Masy to półsyntetyk ;p To mnie zaciekawiło:
"MoS2 Leichtlauf zawiera formułę powodującą osadzanie się warstwy dwusiarczku molibdenu na wszystkich powierzchniach podlegających procesowi tarcia"
Tak KML MALIN ma racje. Ja leje od zawsze 10W40 i zima nie mam problemów z rozruchem. a ten LM mos2 to "rarytas".Olej jest koloru szarego a nie bursztynowego jak te bez MOS2- to taka ciekawostka. Silnik mi się deczko wyciszył odkąd go zalałem. i generalnie zaraz po odpaleniu przez pierwsze kilka sekund chodzi ciszej niz na motulu na którym jezdzilem do tej pory. Ale cena za 5 L LM - w sklepie w Koninie dalem 145 zeta. Dosc drogo w porównaniu z innymi olejami. Ja już innego oleju nie chce.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2013/01/10.jpg
SORKI za OFF tOP mozna by w dziale o olejach o tym popisać ale tam pewien jegomosc sobie sklep urządził
Ja ostatnio do swojego, zlewając sumiennie i czekając 3h zamin zakręcę korek spustow dopiero zalałem nowy, weszło 5,4l. Tobie starczyła piątka?
Masa, zainteresowało mnie MoS2, tylko czy zastanawia mnie semi, niby powinien być lany olej na bazie syntetycznej jeśli nie pełen syntetyk, tak jest napisane w instrukcji obsługi.
Nie chcę lat tego co teraz, szału nie ma, a cena dużo większa.
KML nie wiem ja mam CF2 i zalany mam taki jaki był lany w ksiazce serwisowej. Kiedys byłem w pewnym znanym serwisie AR pod poznaniem i zarowno do 156 jak i 2,4 zalano mi 10W40.
Ja tam nie eksperymentuje jezeli chodzi o lepkosc oleju, leje to co producent przewidzial czyli 10W40.
Kwestia oleju to temat rzeka, każdy co innego chwali.
A u mnie wchodzi 5 litrów z dokladnym zlaniem oleju. Turbine mam po regeneracji, silnik nie bierze mi ani grama oleju. Nigdy sie nie zastanawialem nad tym ile tam wchodzi od zawsze kupuje 5 L i po zalaniu tego bagnet mi pokazuje 3/4 :beer:
EDIT. wlasnie sprawdzilem 232 strone instrukcji obslugi jaka mam- papierową i napisane jest co do oleju w 2,4 JTD- selenia turbodiesel SAE 10W40 ACEAB3-96 API CD
strona 226- ilosc oleju jaka powinna wejsc pomiedzy wymianami w 2,4 - 5L
ale ja mam cf2 nie wiem jak to sie ma w cf3 z 2001 która Ty posiadasz
hm.. sam już nie wiem, w instrukcji która ja czytałem było napisane o 2 lepkościach czyli 10w40 i 5w40. Napiszę w "temacie rzece".
Moim zdaniem to z olejem nie ma nic wspólnego
co niby nie ma wspólnego?