dobra to wytniemy kata a jak to nie pomoże to musimy od siebie odpocząć xD
Printable View
dobra to wytniemy kata a jak to nie pomoże to musimy od siebie odpocząć xD
A w normalnej jeździe wyczuwasz że coś jest nie tak?
nie mam porównania do innej 105, wyczuwam że najlepiej idzie od 2k do 3k, potem słabnie, jest w tej chwili podniesione ciśnienie doładowania a podobno serii nie trzyma a co dopiero podniesione.
Pytanie jak ta turbina jest sterowana? Jak upuszcza nadmiar ciśnienia? może jakiś węzyk od podciśnienia przytakny?
Moim zdaniem doładowanie masz w normie w końcu to 105 KM. Jak w każdym dieslu powyżej 2k opada i to jest norma. Turbo masz sterowane ciśnieniem ( wężyk na turbo łączący muszle z gruchą ) po osiągnięciu zadanego ciśnienia otwiera się klapka WG.
a czemu nie chce dmuchać więcej?
Bo w serii więcej nie dmucha :) z tego co pamiętam to 1.1-1.2 jest w wersji 115KM :)
ale na chipsie więcej nie chce dmuchać?
Może miałby ktoś logi zdrowej 105?
Katalizator u mnie był niedawno wymieniony i nie jest przytkany tyle się dzisiaj dowiedziałem.
Póki co to rozumiem to tak, że w cf2 turbina napędza się sama z siebie i jest jakiś zaworek który upuszcza nadmiar ciśnienia tak? U mnie było przestawione na tym zaworku żeby dmuchnęło więcej ale zawsze jest 2020 osiągane jeszcze dość nisko i spada... Gdzie ten zaworek jest? Może on być uszkodzony?
Idę wymienić wężyk podciśnienia- pogoda do tego mnie nastraja..
Sterowanie turbiny u ciebie dział dokładnie tak że nabija aż zawór nie otworzy klapki wg, w tedy spaliny częściowo omijają wirnik, gdyby to było uszkodzone nabiło by ci więcej ciśnienia.
Znalazłem również 105 po sofcie tam doładowanie jest 1.1 bara na 120KM. W jaki sposób masz podniesione ciśnienie ?
wężyk podciśnienia również jest ok.. Nie wiem kolego w jaki sposób, robi mi to znajomy który zna się na rzeczy i robił mi już kilka samochodów.
A właśnie w jaki sposób podnosi się ciśnienie doładowania w tym motorze? Bo rozumiem ze nominalne jest 1,0 ? tak jak u mnie dmucha?
Edit: Dowiedziałem się że turbina nie reaguje na zmiany dawki paliwa, w tej chwili jest podniesiony rail o 40 i dmucha bez zmian.
Edit 2. Probelm chyba rozwiązany- za mało wkręcona sztanga od tego zaworu który upuszcza ciśnienie, jutro się za to biorę.
Powinno być ciut większe to doładowanie. Mam też CF2 po sofcie, po podniesieniu raila podskoczyło ciśnienie (oczywista rzecz). Nie tykał nikt u mnie regulacji sztangą, nie ma po co :) Ale w razie potrzeby się da. Bardziej wkręcona = wyższe ciśnienie. Czyściłeś czujnik cisnienia doładowania?