-
1 załącznik(i)
Znalazłem jedyny bezpiecznik 70A jak na foto i on jest sprawny, pytanie czy na tym przykręconym przewodzie do przekaźnika jest na stałe podawane 12V czy jakoś sterowane itp. ? jak na stałe to rozumie że jak przyłożyłem miernik plus do przewodu i minus do akumulatora to powinno wykazać napięcie 12V tak?
Pytania tego typu żebym nie wyrzucił w błoto kasy za przekaźnik który może być sprawny, wczoraj jeszcze wyczyściłem przekaźniki,bezpieczniki z fan1 i wszystkie w koło nawet podciśnienia, i na chwile obecną wyskakuje tylko błąd P0381 Glow plugs lamp.
Załącznik 85164
-
Kolego idź w górę po przewodzie od przekaźnika i zobacz skąd on wychodzi, czy idzie prosto z aku czy ze sterownika.
-
Z przekaźnika idzie przewód biały z czerwonym paskiem i wchodzi do ściany grodziowej. :(
i opcja gdzie go szukać? czy nie ma bezpiecznika jeszcze jakiegoś w kabinie, oraz czy on ma mieć stałe 12V bo jak tak to szło by może go na krótko zrobić od akumulatora do przekaźnika?
-
A patrzyłeś czy jest napięcie przy włączonym zapłonie? Skoro wchodzi do ściany to na pewno nie ma stałego plusa. Podejrzewam że może iść do stacyjki albo wiązki, która idzie do stacyjki.
-
Tak, wczoraj sprawdzałem na bez kluczyka i z kluczykiem przekręconym, miernikiem ustawionym do 20V przyłożeniem plusa miernika do przewodu przekaźnika i minusem miernika do minusa akumulatora i ani drgnął miernik.
-
Zerknij pod kierownicą i poszukaj tego przewodu. Być może idzie on do stacyjki.
-
Zobacz czy ten sam przewód co idzie z przekaźnika świec znajduje się przy tym bezpieczniku 70A. Dobrze popatrz jeszcze przy tym bezpieczniku czy aby styki są czyste (jak nie to przeczyść) oraz czy jest przejście napięcia (wyjmij bezpiecznik , sprawdź na jednej nóżce czy jest +12 a potem włóż bezpiecznik i zobacz czy na drugiej od spodu gniazda też jest +12).
Wg schematów to zasilanie idzie bezpośrednio od akumulatora. Na fotce co dałeś po lewej stronie na dole tam jest skrzynka jakaś rozdzielająca i ona może zawierać przewód który idzie na przekaźnik i na dalsze elementy (na schemacie widać ten punkt łączenia) - sprawdź czy tam wszystko jest OK (napięcie +12)
-
Po pracy wieczorem przejrzę i pomierzę wszytko po kolei, ale to już duża informacja że na przekaźniku jest stale 12V.
-
Też patrzyłem na schemat, nie wiem dlaczego u kolegi idzie on do środka. Ja bym sprawdził jeszcze miernikiem czy jest przejście pomiędzy bezpiecznikiem a przekaźnikiem.
- - - Updated - - -
Tylko kolego nie przykładaj tam napięcia samym kablem bezpośrednio 12V, jeśli to Ci chodzi po głowie... Jeśli już chcesz ryzykować to koniecznie załóż na przewód bezpiecznik.
-
Ano najpierw pomierz wszystko za nim będziesz robił osobny prowizoryczny przewód - bo ja podchodzę tak, że najpierw się znajduje usterkę i się ją naprawia.