Tzw.Mikro ale kolego nie każdy może o tym wiedzieć,;
Printable View
klinowe to w maluchach
Witam ponownie. Niestety ale po kilku miesiącach piszczenie powróciło. Byłem wczoraj na kanale i ściągnąłem pasek, by sprawdzić czy któreś koło, bądz rolka nie ma bicia/luzów. Otóż leciutkie mają dwa, dosłownie minimalne ledwo odczuwalne, a mianowicie rolka prowadząca i koło od klimy. Dodam, że piszczenie ustępuje (ale tylko na ok. 30 sek) po psiknięciu na pasek np. plakiem, bądź na którąkolwiek część układu, lub po przejechaniu kilku kilometrów ustępuje prawie całkowicie. Którą część wymienić? I nie pokoi mnie "spocony" silnik od dołu, zauważyłem to na kanale, czy to normalne? Na moje oko wyciek jest rurki od bagneta, przy łączeniu sie z miska olejową - zdjęcie w linku http://jpghost.pl/WP-20130531-001_1370084355/
Mam pytanie odnośnie marek części. Mam do wyboru taki zestaw od "italtechnik": http://allegro.pl/napinacz-pasek-rol...302384466.html czyli rolka i napinacz SNR a pasek Goodyear. Drugą opcja jest złożnie samodzielne zestawu: pasek Dayco, rolka Rouville, napinacz Dayco. Cena pierwszego to 210 zł, a drugiego o ok. 40 zł więcej. Który zestaw czy bez różnicy? SNR podobno jest wkładane do aut m.in. z Francji na pierwszy montaż i jest OK.
Jak oceniacie pasek marki Bosh? Dobre robi czy lipa?
Maleńo o Febi znalazłem - sensowna firma czy....? Chodzi o napinacz.
kolego pewnie znowu piszczy Ci pasek a nie rolka. Sam tlumaczysz ze jak psikasz na pasek to sie wycisza a przeciez wtedy nie pryskasz na lozyska rolek... Odnośnie oleju który tam wycieka to albo nie trzyma ta uszczelka od bagnetu albo po prostu jak sprawdzasz olej i wkladasz bagnet to czasami sie zdarza ze nie trafisz za pierwszym razem i to co bylo na bagnecie scieka po rurce na dol i tak to wyglada.
Zapytam, bo nic podobnego nie znalazłem
Piszczy pasek popsikam WD40 cisza. ale... jak właczę klimę światła to napięcie ładowania leci na 12,6 V normalnie bez obciążeń 13,8V regulator czy ślizga się pasek?
WD40 na gumę... pogratulować.... czy się ślizga czy nie wymień go od razu po tym zabiegu...
a co do samego napięcia to normalne ze jak obciążysz układ to napięcie spadnie...
a co do samego piszczenia to mam ostatnio problem... cykliczne piszczenie gdzieś na pasku... wraz ze wzrostem obr. silnika częstotliwość piszczenia rośnie... pasek wymieniłem była cisza na jakiś tydzień może dwa... pasek DAYCO, rolke prowadzącą wymieniałem jakoś latem na RULIVE...
pytanie brzmi takie cykliczne piszczenie to może być od paska?
Zdejmij pasek, odpal silnik i będziesz miał odpowiedz :)
Już któryś raz czytam o wymianie paska czy jednej rolki. Ja wymieniłęm dodatkowo napinacz. Silnik kulturalniej pracuje, nic nie piszczy, nie stuka. Wszystko Dayco.