Jak masz zerwany pasek to chyba nie ma czym kręcić i dlatego bez oporów:)Cytat:
Tylko martwi mnie jedno dlaczego kreci bez zadnych oporow?
Printable View
Jak masz zerwany pasek to chyba nie ma czym kręcić i dlatego bez oporów:)Cytat:
Tylko martwi mnie jedno dlaczego kreci bez zadnych oporow?
Jak nie ma czym kręcić?
Wałem przecież kręci. Nie porusza tylko góry silnika, wałków i zaworów. Wał i tłoki chodzą.
A kręci bez oporów bo nie ma kompesji- pokrzywione lub otwarte zawory.
Kolego jeśli nie rozbierzesz silnika tylko możemy gdybać co zostało uszkodzone.
Dla tego napisałem, żę wnioskuję a nie jestem w 100% pewien a wywnioskowałem to z wypowiedzi kolegi który napisał że przy 24V jest małe prawdopodobienistwo by nie wystąpiła kolizja więc dla tego wydaje mi si, że kolega myślał o 2,5 ;)
Rzeczywiście :) Coś mi się uroiło, że masz 2.5 :) Żle POPACZYŁEM widocznie - sorka. Mam do 2.5.
kolego kreci bo nie ma sprezania !!;) urywa sie pasek tloki wala w zawory nie ma opcji nawet jesli pekl sila swoja wal sie zakreci jeszcze a gora stoi .... nie ma bata musi byc awaria ... teraz koszt kolega pisal dobrze zawory zalezy ktore sa zgiete to raz dwa panewki jak zmieniac to wszystkie ... Nastepnie dolicz wymiane np popychaczy !!! uszczelniacze to koszt znikomy . ale odrazu bym wymienil dolicz tak samo uszczelke pod glowice oleje plyny uszczelke pod mise no i rozrzad
ps wlasnie co tu gdybac rozbierasz i myslisz co lepsze na zlom czy robic .
Zawory masz pogięte na 100%
Pytanie?Czy chcesz naprawić dla siebie Czy na sprzedaż?Bo te silniki nie lubią oszczędności na materiałach i druciarsiej naprawy.
Do wymiany:
-zawory (po kolizji)
-popychacze (po kolizji) chyba że masz duży przebieg to wszystkie
-wszystkie panewki (główne i korbowodowe)
-wał na pomiary owalizacji
-tłoki które miały kolizję do wniliwych oględzin (jak duży przebieg to wszystie do wymiany)
ps. ja tłoków nie wymianiłem i 2 miesiące po remonie pękł tłok na pierwszym cylindrze :(
-UPG
-olej
-płyn chłodniczy
-kompletny rozrząd
i pewnie jeszcze kilka rzeczy by sie znalazło....
powodzenia