Raczej nie staraj się tak eksploatawac tego samochodu by z 4 biegu przyśpieszac od owych obrotów bo znów będziesz szukał dwumasy. Niestety tak to w życiu bywa:cool:
Printable View
Po twoim opisie mam wrażenie, że zmienił stryjek... i nie będę kończył, pedał ma chodzić lekko, przerabiałem ten temat i docisk w 1.9 i 2.4 jest ten sam jak również i reszta (dwumas, tarcza) dlatego w 2.4 te elementy kończą się szybciej ponieważ nie są w żaden sposób wzmocnione. Szarpanie przy ruszaniu raczej nie minie coś jest nie tak.
dokładnie, w 2,4 ma więcej sprężyn / blaszek to jest jedna różnica a jest ich chyba 2 bądź 3
To że 1000 obr na 4 to tylko test czy dwumas jest ok. Bo czasem wizualne oględziny nie wystarczają.
co do szaprania zobacz jak czuje się wysprzęglik. Podejrzewam, że ma już dość i dlatego szarpie przy ruszaniu.
szapranie może być też spowodowane przypaloną/krzywą powierzchnią styku tarczy sprzęgła i koła dwumasowego.
wysprzęglik czuje się dobrze, nie cieknie itp. zdaje mi się że to tarcza mogła się delikatnie przypalić w momencie jak wyjechałem pierwszy raz z garażu i uświadczyłem ślizgającego się sprzęgła, od tego czasu z gazem delikatnie przez 2 tygodnie tryb eco. Tersz ją delikatnie przeleciałem papierkiem i założyłem. Zobaczmy co będzie się działo. Dwumas odpada, nie był w ani jednym miejscu przypalony ( cała jego powierzchnia była "biała" )
a zwróciłes uwage na luz łozyska w dwumasie, jak powierzchnia styku z tarcza sprzegłową po ucisku z jednej strony sie "ugina" to łozysko pada w dwumasie, i ta usterka powoduje ze tarcza sprzegłowa i powieszchnia dwumasy nie stykaja sie równo co powoduje drgania, lub moze byc przypalona tarcza sprzegłowa co powoduje ze sie skrzywiła i nie równo dolega do docisku i dwumasy.
sprawdz równiez poduszke pod skrzynią.
pzd
No tak tylko że, pomimo tego, że w 166 jest ten sam silnik to właśnie jak mówisz docisk jest troszkę inny w 156 w 1.9 jtd 8v i 2.4 jtd 10v docisk jest identyczny i ma 18 sprężyn. Sprawdzone organoleptycznie na własne oczy i przyznaje Ci 100% rację, że w 166 jest inny docisk ale patrząc po zdjęciach ma również 18 sprężyn tylko dodatkowo jakieś przetłoczenia na sprężynach docisku.
Znaczy ja akurat miałem na myśli te blaszki jak na foto poniżej. w 166 2,4 jest ich więcej.
Załącznik 91419
Teraz rozumiem, w takim razie może najwyższa pora aby rozwiać wątpliwości, może po prostu teraz robione sprzęgła już wszystkie mają grubsze te sprężyny złożone z większej ilości blaszek? Bo kurcze gdzie nie pisałem , gzie nie jeździłem to wszędzie proponowali mi jedno i te samo sprzęgło z dociskiem, mógłby może ktoś policzyć jeżeli ma docisk z 2.4 jtd wyjęty z ilu blaszek składa się ta sprężyna przedstawiona na foto od lukas1983? Bo po wielu informacjach ze sklepów zdecydowałem się na zakup takiego sprzęgła z dwumasą ale używanego po malutkim przebiegu (kupiłem w zeszłym roku na częściach nabita data 2012 bodajże z resztą części wyglądają jak nowe).