U mnie się nie włącza drugi bieg dodatkowo :/
Printable View
U mnie się nie włącza drugi bieg dodatkowo :/
Panowie - już straciłem rachubę. Zakładam, że w każdej wersji silnikowej może być inaczej. Czy ktoś może jednoznacznie powiedzieć jak to wygląda u niego w 2.0 TS? Dzięki.
Nie no, w każdym aucie jest tak samo. Wskazówka powinna stać na środku. Jeśli tak się nie dzieje to:
- silnik może być niedogrzany/przegrzany,
- możesz mieć zwalony czujnik temperatury wody,
- możesz mieć uwalony zegar.
Kolego już Ci mówię jak to jest. Ja u siebie na początku miałem tak że w lato niby było dobrze a w zimę się nie dogrzewała. Około dwóch miesięcy temu postanowiłem zrobić z tym porządek. Wymieniłem termostat, chłodnicę (bo już w ciepłe dni nie dawała czasem rady w korku) i płyn nowy. Temperatura silnika w trakcie jazdy trzyma się równo 90 stopni. Nie ważne czy mróz -20 czy upał i nie ważne czy jadę spokojnie czy ją cisnę. I taką temperaturę powinien mieć silnik podczas jazdy. W korku w lato wskazówka będzie przekraczała 90 stopni ale po załączeniu wiatraka spadnie znowu do 90, ale to normalne i prawidłowe przy tym silniku. Tak więc jeśli silnik Ci się nie dogrzewa to albo czujnik albo termostat do wymiany i tyle.
Zgadza się. Powinno być non-stop 90 st. U mnie po wymianie termostatu temperatura stoi w miejscu tak jak opisał poprzednik. W korkach idzie do góry ale to wina instalacji elektrycznej bo nie zawsze na czas włącza się wentylator - w tym tygodniu jadę na sprawdzenie tej usterki.
Tzn jak idzie do góry to dobrze tylko pytanie ile Ci idzie do góry kolego???
Hahaha spoko :P
110-120 st. Ewidentna usterka instalacji elektrycznej ponieważ wentylator włącza się losowo. Pomaga załączenie klimatyzacji i wtedy wentylator pracuje na I biegu ale czasem trzeba otworzyć na max ogrzewanie żeby pozbyć się nadmiaru ciepła. O ile zimą to nie problem to latem taka usterka czyni samochód niezdatnym do normalnego użytkowania.
W poprzedniej 155 temperatura (po wymianie termostatu) zawsze trzymała 90 st. niezależnie od tempa jazdy (trasa, korek) i warunków zewnętrznych (-20, +35).
No i pięknie, czyli czujnik i termostat mam do sprawdzenia. Zaraz się za to biorę. Dzięki bardzo. Spalanko mi wskazuje na to, że jednak termostat walnięty bo jeżdżę od stacji do stacji. :) Jeszcze raz dzięki.