Dzięki za dyskusję.Tak jak wspominałem zastanawiam się teoretycznie, bez ujęcia kosztów, bo ciekawi mnie jak by coś takiego wyglądało:) Nie planuję tego typu zmian ale nigdy nic nie wiadomo co do głowy przyjdzie.Pzdr.
Printable View
Dzięki za dyskusję.Tak jak wspominałem zastanawiam się teoretycznie, bez ujęcia kosztów, bo ciekawi mnie jak by coś takiego wyglądało:) Nie planuję tego typu zmian ale nigdy nic nie wiadomo co do głowy przyjdzie.Pzdr.
Ja bym zdecydowanie odpuścił sobie "stolarkę" w 159 ;)
No ale... co kto woli :)
Naucz się czytać ze zrozumieniem a potem dyskutuj...
Kolega nie pisze o wstawkach tylko chce " panele wyjąć i na ich podstawie wykonać drewniane odpowiedniki." Widziałeś kiedyś, jak skomplikowana jest budowa np panelu środkowego? Wiesz ile czasu i zachodu trzeba, żeby go rozebrać i złożyć na oryginalnych częściach?! Zrób takie elementy do 159 z drewna w ten sposób,żeby pasowało do wszystkiego i spełniało swoją funkcję a będę Ci się kłaniał wchodząc na forum...
Hmm...Wywołałem niezłą burzę.Generalnie ale zaznaczam, że nie jestem doświadczony w temacie, budowa aluminiowego panelu pokrywającego konsolę środkową chyba nie jest inżynieryjnym koszmarem (sądząc po zdjęciach gołych paneli np. na allegro). Ozdobne listwy w drzwiach to przecież "kawałki" wygiętego aluminium więc wyrzeźbienie tego w drewnie chyba jest możliwe. Proszę żeby pominąć w dyskusji sposób wykonania. Chodzi mi tylko o efekt estetyczny.
Właśnie o to chodzi, że chcesz mieć coś, czego wykonanie nie jest bułką z masłem. Ja okleiłem wiele tego typu konsol i wiem, jak one są zbudowane. Panel alu ma około 0.8 mm grubości i zawija się w wielu miejscach. Jak niby chcesz wykonać taki element z drewna/sklejki? Teoretyzować tutaj wielu ludzi lubi tylko potem, jak przechodzimy do konkretów to jakoś tematy idą w zapomnienie...
właśnie chodziło o teoretyczne możliwości wykonania..
a wykonanie oczywiście jest możliwe, w zasadzie każdego kształtu, więc nie pisz, że się nie da, że się rozeschnie etc..
to, że wykonanie takiego elementu to nie jest praca typu "weź folię i oklej", to jest zupełnie inna sprawa..
jak kiedyś będziesz miał okazję to sobie obejrzyj parę aut klasy wyższej z lat choćby 90-tych.. zobaczy w jakim stanie jest "drewno" w takim aucie..
Różnica między drewnem, a folią - jeśli chodzi o walory czysto estetyczne - żadna - generalnie, nie podoba mi się drewno w samochodzie w żadnej postaci, ale jak ktoś lubi... Belfer swoim zwyczajem "nie da się" ;)
Drogi teoretyku- historyku. Pytanie nie dotyczyło aut z lat 90-tych więc znów się nie popisałeś zrozumieniem tekstu. Tobie się cały czas wydaje, a ja wiem z czym by się to musiało wiązać. Elementy tablicy w 159 nie były wymyślane pod drewno i proces produkcyjny też tego nie przewiduje. Po raz drugi Ci napiszę, żebyś zrobił takie coś, zamontował i pokazał tym, którzy się nie znają...
- - - Updated - - -
Widzę, że znawców/teoretyków mamy tutaj więcej. Proponuję się potkać z kolegą ze stolicy i razem wyrzeźbić piękne dzieło, tym samym ucierając nosa tym, którzy się nie rzucają z motyką na księżyc...
Jest to mozliwe przy zastosowaniu nie drewna, a forniru...nie zdajecie sobie sprawy jakie cuda mozna nim zdzialac...jest duzo gatunkow drewna z ktorych sie go uzyskuje...egzoryczne tez...mysleze to jest jak najbardziej wykonalne i wcale zle by nie wygladalo...kwestia gustu...jeden woli sledzie, adrugijak mu z...du...jedzie...hehe. nie ma co krytykowac zaraz...Misiu wprawdzie robi w metalu wiec moze i od drewna sie ktos znajdzie:-) pozdrawiam
wszystko można zrobić, nawet walnac sobie kominek, na drzwiach gladz, a na podlodze gres :)
http://www.youtube.com/watch?v=mxInBWKGc3U