Koledzy a gdzie ta pompa się znajduje ??
Printable View
Koledzy a gdzie ta pompa się znajduje ??
Pod pedałem sprzęgła:)
demontuje sie ja od strony komory silnika, jest pod serwem.
pzd.
Podczepię się pod temat.
U mnie problem ze działaniem sprzęgła (?) był/jest taki, że coraz ciężej wchodziły biegi, pedał sprzęgła się obniżał (około połowy) i coraz niżej sprzęgło „brało”.
Pierwszą rzeczą jaką zrobił mechanik, to odpowietrzenie układu i wymiana płynu. Pomogło, sprzęgło działało normalnie, problem powrócił o kilkuset kilometrach. Kolejna wizyta u mechanika i wymiana pompy, też pomogło na kilkaset kilometrów, potem wymiana wyprzęgnika, działanie normalne, powrót problemu jak poprzednio. Cały czas ten sam objaw, czyli z czasem obniżający się pedał sprzęgła i ciężkie wchodzenie biegów (po przejechani kilku kilometrów, biegi wchodzą łatwiej). Wczoraj podniosłem pedał sprzęgła ręką do góry, biegi zaczęły wchodzić normalnie, sprzęgło znów „bierze” wysoko, może podczas jazdy nieznanie opadł pedał (1 cm). Co to może być?
Dodam, że niecałe 20 tys. km wymienione zostało sprzęgło.
Samochód to Alfa Romeo 156 1,9 JTD, rok 2004.
Wygląda to na zapowietrzający się układ. Warto byłoby sprawdzić czy nigdzie nie ma wycieków,ew jakiś poceń się spod których może dostawać się powietrze.
Mechanik ma raz jeszcze sprawdzić cały układ, zdjęcie skrzyni to ostateczność. Może przewód do wysprzęglika, czytałem, że powinno się go wymieniać razem z wysprzęglikiem.
Dodam jeszcze, że pedał sprzęgła przy mocnym dociśnięciu go do podłogi, lekko "przykleja" się do podłogi.
Nie mam pojęcia, gdzie ona powinna być?
Pod pedałem sprzęgła. popatrz czy nie zostały jakieś resztki.